Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Nederland neemt ruim 2000 extra asielzoekers op

Nederland gaat “snel” een begin maken met het opvangen van ruim 2.000 extra vluchtelingen. Zo moeten Italië en Griekenland, die nu nog het leeuwendeel van de asielzoekers die de EU binnenkomen voor hun rekening nemen, wat worden ontlast.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie Foto: ANP / Martijn Beekman

Nederland gaat “snel” een begin maken met het opvangen van ruim 2.000 extra vluchtelingen. Zo moeten Italië en Griekenland, die nu nog het leeuwendeel van de asielzoekers die de EU binnenkomen voor hun rekening nemen, wat worden ontlast.

Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie) vandaag in Brussel, waar hij met EU-collega’s een vergadering aandeed over een eerlijkere verdeling van asielzoekers, meldt ANP. Wel zullen de 2.047 extra vluchtelingen mondjesmaat tot Nederland worden toegelaten. Nederland was door de Europese Commissie verzocht dat aantal asielzoekers op te nemen.

Nog steeds geen enigheid onder EU-staten

Maar ondanks het geboekte resultaat was de vergadering geen unaniem succes. Nog steeds konden de EU-lidstaten het niet eens worden over hoe 40.000 asielzoekers, die nu nog in Italië en Griekenland verblijven, eerlijk over de Unie verdeeld kunnen worden. Dat lieten diplomaten weten aan persbureau Reuters.

Met name Oost-Europese landen liggen dwars en willen geen extra vluchtelingen opnemen. De lidstaten kwamen niet verder dan afspraken over 32.256 vluchtelingen, terwijl eerder was afgesproken 40.000 migranten te verdelen. Vermoedelijk wordt pas in december vastgesteld hoeveel migranten ieder land gaat opnemen. Toch is besloten vast te beginnen met de herplaatsing uit solidariteit met Italië en Griekenland.

De afgelopen maanden kwamen duizenden asielzoekers om het leven doordat hun gammele bootjes omsloegen tijdens de gewaagde overtocht op de Middellandse Zee. Tienduizenden wisten wel het vasteland te bereiken. De toestanden waren reden voor de EU om een debat te starten over het tegengaan van de mensensmokkel over zee en over een eerlijkere spreiding van de migranten over Europa.