Meer jongeren aan het werk dan een jaar geleden

Jongeren hebben vaker een baan dan een jaar geleden. Dat meldt het CBS. In juni waren er 63.000 mensen van 15 tot 25 jaar meer aan het werk dan een jaar eerder.

Een jonge vakkenvuller in een supermarkt. Foto ANP / Bas Czerwinski

Jongeren hebben vaker een baan dan een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni waren er 63.000 mensen van 15 tot 25 jaar meer aan het werk dan een jaar eerder. In totaal stond het aantal werkende jongeren vorige maand op 1,3 miljoen.

Vooral part-time

Volgens de cijfers kwamen er de afgelopen drie maanden gemiddeld 2000 werkende jongeren per maand bij. Jongeren vonden vooral deeltijdbanen tot twaalf uur per week. In juni had 61,3 procent van hen betaald werk tegen 58,3 procent in dezelfde maand vorig jaar.

De arbeidsparticipatie onder jongeren van 15 tot 25 jaar die geen onderwijs meer volgen daalde in tien jaar tijd van 76,7 procent in het eerste kwartaal van 2005 naar 76,0 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Vooral het aandeel niet-onderwijsvolgende jongeren dat voltijd werkt, dus 35 uur of meer per week, is afgenomen. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

    • Carlijn Vis