Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kijken: Egyptische agente pakt seksuele intimidatie keihard aan op Suikerfeest

Van alle Egyptische meisjes en vrouwen heeft 99,3 procent te maken gehad met seksuele intimidatie. Hoog tijd om daar iets tegen te doen, dachten ze in Egypte, en er werd een speciale vrouwelijke agent aangewezen om seksuele intimidatie aan te pakken tijdens het Suikerfeest. Zie hier hoe zij in actie komt.

Vrouwelijke Egyptisch agent rekent man in
Vrouwelijke Egyptisch agent rekent man in Foto screenshot Twitter

Van alle Egyptische meisjes en vrouwen heeft volgens VN-onderzoek 99,3 procent te maken gehad met seksuele intimidatie. Hoog tijd om daar iets tegen te doen, dachten ze in Egypte, en er werd een speciale vrouwelijke agent aangewezen om seksuele intimidatie aan te pakken tijdens het Suikerfeest, de tijd dat het aantal incidenten in Kairo het hoogst is.

Voordat het Suikerfeest begon, verscheen er al een foto op internet van de vrouwelijke agent. Tijdens de viering van het Suikerfeest heeft onafhankelijk nieuwsnetwerk Youm7 haar gevolgd en maakte onderstaand filmpje van de arrestatie van een man. Met een stroomstootwapen en een pets in het gezicht van de man laat de agente zien dat ze niet van zijn gedrag gediend is. Ook schold de agente de man uit: een diepe belediging in de Egyptische cultuur. De video ging direct viral in Egypte.

Downtown

De beelden komen uit de wijk Downtown (Wust al-Balad), waar seksuele intimidatie tijdens het Suikerfeest in en de daaropvolgende vrije week (Eid) alomtegenwoordig is. De Egyptenaren die geld hebben gaan traditiegetrouw op vakantie, maar voor het overgrote armere deel van de bevolking is dat niet weggelegd. Daarvan gaat de jeugd de straat op om zichzelf te vermaken. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken werden op de eerste twee dagen van het Suikerfeest al 84 mensen opgepakt voor seksuele intimidatie.

Het hoofd van het departement voor seksuele intimidatie Manal Atef heeft voordat Eid begon gezegd dat het aantal vrouwelijke agenten in Egypte zal toenemen om de wanpraktijken tegen te gaan. Zowel op straat als in de metro. Ondanks dat er aparte vrouwelijke coupés zijn, worden vrouwen nog erg vaak lastiggevallen in de Kaireense ondergrondse.

In een andere video is te zien hoe de agente eerst twee jongens aan hun kraag naar een politieauto trekt. Later moet een ander tweetal er ook aan geloven. De jongens verbergen hun gezicht uit schaamte.

Seksuele intimidatie onder Sisi

Sinds president Sisi na een militaire coup aan de macht kwam werd een nieuwe wet van kracht die voor het eerst in de Egyptische geschiedenis seksuele intimidatie strafbaar stelt. Sindsdien wordt serieus werk gemaakt van het tegengaan van de wanpraktijken. Dat begon al direct bij de inauguratie van Sisi op het Tahrir-plein vorig jaar juni waarbij een vrouw op gruwelijke wijze werd aangerand. Later verscheen een video van een politieagent die haar, naakt en onder het bloed, in een ambulance helpt. Sisi bezocht haar in het ziekenhuis en beloofde dit soort incidenten hard aan te pakken.

Egyptenaren die zich niets van de nieuwe wet aantrekken kunnen rekenen op celstraffen van minstens zes maanden en/of een boete van de 3.000 tot 5.000 Egyptische pond (tussen de 350 en 584 euro).

Lees ook Mubarak moet snel de slaapkamer uit, een interview met Egyptische feministe Mona Eltahawy die door vier agenten werd aangerand tijdens de revolutie van 2011. Ze sloeg de mannen van zich af en schreef een essay en een boek over haar ervaringen met seksualiteit in de Arabische wereld. Eltahawy:

“Noem mij een Arabisch land en ik laat je een litanie horen van misdaden tegen vrouwen die daar worden begaan, misdaden gevoed door een giftige mix van cultuur en religie die maar weinig mensen willen of kunnen scheiden, uit angst heiligschennis te plegen of anderen te beledigen.”