Je kunt zeggen wat je wilt, maar Haase staat er altijd

De Nederlandse tennissers versloegen dit weekend Oostenrijk. Dankzij modelprof Robin Haase. Waar veel sterren kiezen voor individueel belang en afzeggen voor het toernooi, is hij er altijd voor het Nederlandse team.

Foto ROLAND SCHLAGER/EPA
Foto ROLAND SCHLAGER/EPA

De Davis Cup? Gemankeerd landentoernooi waarin de groten vaak ontbreken. Zie de kersverse Wimbledon-winnaar Novak Djokovic, zonder hem was Servië dit weekend speelbal in de kwartfinale tegen Argentinië in Buenos Aires. Zie het verval van het ooit zo gevreesde Spaanse tennisteam, dat gisteren in Vladivostok onderuitging tegen laagvlieger Rusland. De Spaanse kanonnen Rafael Nadal en David Ferrer? Ze waren er niet bij.

En zie Roger Federer, ja ook hij. Natuurlijk, vorig jaar de eindzege met Zwitserland in een duo-act met vriend en landgenoot Stan Wawrinka. Maar dat is niet het hele verhaal. In de jaren ervoor bleef hij vaak weg. Dit jaar ontbreekt Federer weer als vanouds, evenals Wawrinka. Prompt verloor de sterloze titelverdediger Zwitserland in maart in de eerste ronde van België.

In de planning van het lange, slopende tennisseizoen is de Davis Cup vaak het toernooi waar als eerste een rode streep doorheen gaat. Het is een onwelkom tussendoortje voor de spelers die jagen op grandslamtoernooien, die gebrand zijn op een toppositie op de wereldranglijst. „Het is een grote last”, zei Federer eerder dit jaar.

Duivelse afweging

De Davis Cup-ontmoetingen zijn vaak een mentale en fysieke aanslag, met soms drie zware wedstrijden (best-of-five sets) in drie dagen tijd. Op een ondergrond die doorgaans niet past in de seizoensplanning van spelers. Bij de duivelse afweging tussen kiezen voor je land of kiezen voor je individuele schema prevaleert regelmatig het laatste.

In dat licht bezien is het een verademing dat Nederland een tennisser heeft die er altijd bij is. Een speler waarop gebouwd kan worden. Die de Davis Cup omcirkelt in zijn jaaragenda, of er nou in Zuid-Afrika, Oekraïne of in de Ziggo Dome wordt gespeeld; of Nederland nou op het hoogste niveau speelt (de wereldgroep) of een duel aflegt in de kelder van het toernooi. Hagenaar Robin Haase (28) zal er zijn.

Zo ook de afgelopen drie dagen tegen Oostenrijk, op het gravel voor halflege tribunes in skioord Kitzbühel. Vrijdagavond door noodweer van de baan verdreven in zijn partij tegen de gemiddelde prof Andreas Haider-Maurer. Zaterdagochtend de hervatting. Nederlaag in vier sets. „Dat doet even pijn”, zegt Davis Cup-captain Jan Siemerink.

Zaterdagmiddag gevolgd door de dubbel met maatje Jean-Julien Rojer. „Hij schakelde heel snel om”, zegt Siemerink. Gevolg: overtuigende dubbelzege in drie sets. En zondagmiddag het slotstuk tegen talent Dominic Thiem (21), die de druk van het kopmanschap slecht verteerde. Beslissende zege (6-4, 7-6 en 6-3) na een van de beste wedstrijden van Haase dit seizoen.

„Robin speelde ijzersterk. Hij revancheerde zich voor zijn verlies in de eerste partij.” Slotsom: opgeteld bij de overwinning van Thiemo de Bakker van vrijdag komt Nederland op een verrassende 3-1 zege op het favoriete thuisland.

Met een sleutelrol voor modelprof Haase, die Nederland er zoals zo vaak doorheen sleept. Hij is niet altijd even populair in Nederland, als kopstuk van een karige tennisgeneratie. Op social media is hij vaak mikpunt van spot. ‘LIVE: Uitschakeling Robin Haase’, kopte satiresite De Speld dit jaar bij Roland Garros tijdens zijn (verloren) eersterondepartij.

Maar wie hem de afgelopen dagen zag knokken in zijn geliefde Kitzbühel – hij won hier in 2011 en 2012 zijn enige twee ATP-titels – moet waardering opbrengen voor zijn blinde inzet in de Davis Cup.

Wat brengt het Nederland? Een wedstrijd in september waarin plaatsing voor de wereldgroep kan worden afgedwongen. De loting is morgen, het is stiekem hopen op een topland met topspelers die bedanken.

    • Steven Verseput