Japans Mitsubishi biedt excuses aan voor Amerikaanse krijgsgevangenen

Mitsubishi Materials heeft officieel zijn excuses aangeboden voor het gebruik van Amerikaanse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog voor dwangarbeid. Voor zover bekend is het bouwbedrijf daarmee de eerste Japanse onderneming die zich daarvoor verontschuldigt.

Hikaru Kimura buigt voor oud-krijgsgevangene James Murphy (r).
Hikaru Kimura buigt voor oud-krijgsgevangene James Murphy (r). Foto AP / Damian Dovarganes

Mitsubishi Materials heeft officieel zijn excuses aangeboden voor het gebruik van Amerikaanse krijgsgevangenen voor dwangarbeid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor zover bekend is het daarmee de eerste Japanse onderneming die zich daarvoor verontschuldigt. Een van de bestuurders van Mitsubishi, Hikaru Kimura, sprak de excuses uit tijdens een ceremonie in het Simon Wiesenthal-museum in Los Angeles in Californië.

Diepe buiging

In totaal hebben twaalfduizend Amerikaanse gevangenen dwangarbeid verricht in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 1100 overleden tijdens het werk. Mitsubishi had zes gevangenkampen in gebruik met 2041 gevangenen, van wie duizend Amerikaans, volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Asia Policy Point. De gevangenen werkten in de mijnen van Mitsubishi Materials’ voorganger Mitsubishi Mining Co.

James Murphy, een 94-jarige Amerikaan die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een kopermijn van Mitsubishi werkte, was aanwezig bij de bijeenkomst. Hij aanvaardde de excuses namens alle krijgsgevangenen van Mitsubishi. Kimura boog naar Japans gebruik diep voor Murphy na zijn toespraak. Over de kampen zei Murphy: “Het was pure slavernij: geen eten, geen medicijnen, geen kleding en geen sanitaire voorzieningen.”

Excuses van Japan

De Japanse regering bood al twee keer eerder excuses aan voor de krijgsgevangenen, in 2009 en in 2010. Maar dit zou de eerste keer zijn dat een Japans bedrijf dat doet.

In april was de premier Shinzo Abe als eerste Japanse regeringsleider op bezoek in het Amerikaanse Congres. In een toespraak zei hij dat Japan “diep berouw” voelt over de misstanden die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Hij bood echter geen officiële excuses aan de nabestaanden aan. Abe zei dat hij een “diep berouw in zijn hart” voelt vanwege de circa 400.000 Amerikaanse soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In augustus is het zeventig jaar geleden dat Japan capituleerde. Op 6 augustus 1945 lieten de Amerikanen een atoombom op Hiroshima vallen, drie dagen later verwoestten ze op dezelfde manier Nagasaki.

Bekijk hier beelden van de ceremonie van persdienst Reuters:

https://www.youtube.com/watch?v=Ju9lqUsRY8Y

    • Menno Sedee