Jack van Gelder vertrekt bij NOS

Na veertig jaar vertrekt presentator Jack van Gelder bij de NOS. Hij stapt over naar abonneezender Sport1. Dat meldt de NOS vandaag op haar website.

Foto ANP / Koen van Weel

Na veertig jaar vertrekt presentator Jack van Gelder (64) bij de NOS. Hij stapt over naar abonneezender Sport1. Dat meldt de NOS vandaag op haar website. Van Gelder heeft een contract voor minstens drie jaar bij Sport1.

De overstap is vooral een keuze van Van Gelder zelf, niet van de NOS. Van Gelder:

Voor mij is het nu of nooit als ik nog een andere uitdaging aan wil gaan. Ik heb nu nog de energie om iets nieuws te doen en die mogelijkheid werd mij nu geboden.

Commercieel meer mogelijk

Van Gelder kreeg vaker aanbiedingen om naar andere zenders over te stappen, maar Sport1 had een “dusdanig lucratieve aanbieding” dat hij niet wilde weigeren. Daarnaast kan Van Gelder bij Sport1 zijn presentatiewerk uitbreiden, zowel binnen voetbal als bij andere sporten, zoals golf en basketbal. Het hogere salaris speelde “absoluut” mee in zijn overstap, zegt Van Gelder:

Sport1 biedt commercieel meer mogelijkheden. Zo mocht ik bij de NOS nooit commercials inspreken, terwijl dat best leuk kan zijn. Al ben ik ook zeer tevreden over mijn salaris bij de NOS.

Eerder dit seizoen verloor de NOS de uitzendrechten van de Champions League. Van Gelder presenteerde deze wedstrijden, dus het verlies kwam “als een mokerslag aan”. Bij Sport1 gaat hij het Europese topvoetbal weer presenteren. Daarnaast kan hij bij zijn nieuwe werkgever de EK- en WK-kwalificatiewedstrijden presenteren.

De NOS is teleurgesteld

Hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter gaat Van Gelder missen:

Hij is een van onze gezichtsbepalende presentatoren en we wilden hem dus ook niet kwijt. Juist daarom hebben we onlangs nieuwe afspraken gemaakt tot ruim na Jack’s 65ste verjaardag. Hij kiest nu echter alsnog voor een nieuwe uitdaging.”

Van Gelder werkt al sinds 1975 bij de omroep. Hij begon bij het NOS-radioprogramma Langs de Lijn en in 1995 is hij aan de slag gegaan bij Studio Sport. Tijdens de EK- en WK-eindronden van 2004, 2006, 2008, 2010 en 2012 presenteerde hij het late avondprogramma Studio Sportzomer. Sinds 2002 was hij op zondagavond te zien als presentator van Studio Voetbal.

Van Gelder is voor het laatst te zien en te horen bij de NOS tijdens de EK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal tegen IJsland (3 september) en Turkije (6 september). Op 31 augustus presenteert hij voor het laatst Studio Voetbal.

    • Menno Sedee