Italiaanse “King of Jeans” Fiorucci overleden

Elio Fiorucci Foto EPA / Daniel dal Zennaro

Mode-icoon Elio Fiorucci, oprichter van het merk dat stretchjeans populariseerde, is op 80-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA vandaag laten weten.

Fiorucci opende zijn eerste winkel in Milaan in 1967. Hij verkocht aanvankelijk hippe producten van Carnaby Street in Londen. Al snel zou hij met een eigen merk komen met het uiteindelijk beroemde logo met de twee engelenhoofden. Fiorucci werd een van de meest kenmerkende en bekende merken in de popcultuur van de jaren ’70 en ’80. Hij ontwierp strakke spijkerbroeken met bonte kleurencombinaties.

Behalve jeans ontwierp Fiorucci ook shirts met graffiti-teksten en kitscherige illustraties. Hij stond op goede voet met celebrities als Andy Warhol, Madonna, Keith Haring en Bianca Jagger. Het bedrijf heeft nog niet op de dood van Fiorucci gereageerd.

    • Casper van der Veen