In relaxte Protoje herleeft de reggae

Reggaezanger Protoje is een van die jonge Jamaicaanse muzikanten die de traditionele roots-reggae al een aantal jaar een opleving bezorgen.

Protoje verwijst in zijn muziek – ook tijdens zijn optreden vrijdag in de Melkweg – voortdurend naar de Jamaicaanse muziekgeschiedenis; van ska en dub tot reggae en dancehall. Dat deed hij live onder meer door in zijn eigen werk flarden van klassiekers van anderen te verwerken, zoals Guess Who’s Coming To Dinner van Black Uhuru in zijn I&I, Police In Helicopter van John Holt in Protection en Champion van Buju Banton in Rasta Love.

Zijn band The Indiggnation laat het sterke materiaal van Protoje op het podium vaak uitmonden in lekker lome dubversies, vol traditioneel aandoende echo’s en effecten. Protoje wordt als performer geflankeerd door twee ontspannen dansende zangeressen die in kleurrijke harmonie met hem samen zingen, en hij mengt zijn zang veelvuldig met het ritmische toasten waar rap van is afgeleid.

De voorman – zelf zoon van twee muzikaal actieve ouders – is overtuigend in moderne reggaeklassiekers als single Who Knows met Chronixx – eveneens een boegbeeld van de moderne roots-reggae-revival – en de openingstrack Protection van zijn recente derde album, het overtuigende Ancient Future, met nagalmende, slepende drums, een relaxed toastende Protoje en een stevige groove.

Er is ook aandacht voor de toekomst met een gastoptreden van Sevana; een protegé van Protoje, en net gedebuteerd met haar single Bit Too Shy. Sevana is een Jamaicaanse zangeres met een indrukwekkende stem die naast haar eigen single onder meer het refrein van Protojes Love Gone Cold live prachtig en vol passie vertolkt. Een zangeres om in de gaten te houden.