In prijs gedaald e-book is aan opmars bezig

Foto ANP/LEX VAN LIESHOUT

Wil het e-book in Nederland echt wat worden dan zal er een streamingdienst moeten komen die niet aan één uitgeefconcern is gekoppeld.

Want dat er een markt is in Nederland voor abonnementen op e-books, blijkt wel uit de jaarcijfers die boekendistributeur CB vrijdag bekendmaakte: er zijn tot en met juni 25% meer e-books verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is niet zozeer te danken aan directe verkoop, maar vooral aan de uitleendiensten van de bibliotheken en verschillende e-book-abonnementdiensten als Elly’s Choice en Bliyoo. Van alle verkochte boeken is nu 5,5% digitaal. Het gaat daarbij vooral om fictie, dat vaker digitaal wordt aangeschaft dan non-fictie. De prijs van het e-book is daarbij flink gedaald, die is inmiddels 36% lager dan in 2010.

Muziek en films worden veel verkocht via abonnementsdiensten als Netflix en Spotify, maar voor de boekenmarkt bestaat die optie nog niet. Elly’s Choice biedt lezers de mogelijkheid om 10 e-books per maand te lezen voor  2,99 euro per maand. Daarbij liggen elke maand vijf boeken vast en kan er verder gekozen worden uit een vrouwen-, mannen-, of literatuurabonnement. Vaak zijn de aangeboden  titels al wat ouder en komen ze alleen uit de stal van de VBK uitgeversgroep (waar de literaire thrillers van uitgeverij Ambo Anthos hofleverancier zijn) en Overamstel uitgevers (waarbij House of Books en uitgeverij Moon vooral goede zaken doen).

De abonnementendienst van Bliyoo komt al iets meer in de buurt van Spotify omdat hier voor 9,99 euro per maand onbeperkt e-books mogen worden gedownload. Hier zijn de boeken verkrijgbaar die uitgegeven zijn door Bruna, Cossee, Nieuw Amsterdam en Karakter. Via de site van Bruna zijn er voor een abonnee van Bliyoo 3210 titels te downloaden.

Bij zowel Elly’s Choice als Bliyoo blijven boeken van bijvoorbeeld de Singel 262 uitgevers of De Bezige Bij onbereikbaar voor de abonnee. Lannoo Meulenhoff en uitgeefconcern WPG (waartoe ook De Bezige Bij behoort) zijn zelf al een tijd bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe service. Maar zonder de medewerking van alle collega’s, is een echt “spotify for books” nog ver weg.

    • Toef Jaeger