IMF: Griekenland niet langer wanbetaler

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Het IMF heeft de nog openstaande betaling van Griekenland ontvangen. Daardoor ligt Athene weer op schema met alle betalingen aan het IMF en is dus niet langer wanbetaler bij het Fonds. Dat liet het IMF vandaag weten in een verklaring.

Doordat Griekenland alsnog de openstaande betaling van ongeveer 2 miljard euro heeft gedaan, kan het weer zaken doen met het IMF. Dat is belangrijk omdat het IMF op gebod van onder meer Duitsland een rol speelt in het oplossen van de Griekse schuldencrisis.

Tevens maakte het IMF bekend een nieuwe hoofdeconoom te hebben gevonden. Het wordt de Amerikaanse professor Maurice Obstfeld van de Universiteit van Berkeley, een adviseur van de Amerikaanse president Obama. Obstfeld wordt economisch adviseur bij het Fonds en gaat de researchafdeling leiden.

Overbruggingskrediet helpt Athene

Griekenland kon de betaling verrichten doordat het vorige week een overbruggingskrediet kreeg van de Europese Commissie. Binnenkort starten de onderhandelingen over het nieuwe steunpakket, dat het noodlijdende land in de komende drie jaar in totaal van ongeveer 86 miljard euro moet voorzien.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) zou zijn betaald volgens het Griekse ministerie van Financiën, dat ging om zo’n 4,6 miljard euro.

    • Sjoerd Klumpenaar