Hollande bepleit ‘meer Europa’ voor bestuur eurozone

De Franse president François Hollande wil dat de eurozone een eigen regering en parlement krijgt. Daags na het nieuwe akkoord met Griekenland zei hij al dat zijn regering hiertoe voorstellen in de maak heeft. Gisteren bevestigde hij zijn streven naar meer Europese integratie in een artikel in Le Journal du Dimanche.

In tijden van globalisering, opkomst van nieuwe wereldmachten, terrorisme en klimaatverandering „bedreigt ons niet het teveel aan Europa, maar het gebrek”, schrijft Hollande in een ode aan de negentig jaar geworden oud-voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors. „Een munt delen, dat is veel meer dan samenwerken”, analyseert hij.

Maar omdat totaal 28 lidstaten „moeite hebben overeenstemming te vinden” is het nodig tot een „versterkte organisatie” te komen met een „avant-garde” van eurolanden. Door een gebrek aan democratische controle op besluiten in de eurozone en de dreiging van populisten „die bang zijn voor de wereld”, hebben burgers zich van het Europese project afgekeerd, aldus de Franse president. Delors, een van de geestelijke vaders van de euro, zegt in dezelfde krant dat de huidige Europese Unie „niet meer bestuurbaar” is.

Het plan van Hollande is niet nieuw. In 2011 heeft zijn voorganger Sarkozy met de Duitse bondskanselier Merkel vergelijkbare voorstellen gedaan. Ook minister voor Economie Emmanuel Macron pleitte onlangs voor een „Europa van twee snelheden”.

Maar de regering van premier Valls zou volgens bronnen bij het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken nu op korte termijn in overleg met Merkel concrete voorstellen willen doen. Valls zei gisteren dat de voorhoede wat hem betreft bestaat uit de grondleggers van de Europese samenwerking.

Hoe haalbaar het plan is, moet nog blijken. Frankrijk pleit al langer voor een permanente voorzitter van de Eurogroep, maar stemde afgelopen week in met herbenoeming van deeltijdvoorzitter Dijsselbloem. Veel andere lidstaten bekijken de Franse suggesties met enige argwaan zolang het land zich niet houdt aan de Europese begrotingsregels.

    • Peter Vermaas