Hoezo vakantie? Deze zzp’ers werken altijd door

Foto iStock

Hoera, zomervakantie! Lekker nietsdoen. Toch? Nou, dat geldt niet voor het merendeel van de zzp’ers: van zelfstandigen die op vakantie gaan (zo’n 60 procent) blijft tweederde áltijd bereikbaar, volgens de ZZP Barometer.

Drie zzp’ers leggen uit waarom zij doorwerken tijdens hun vakantie – en waarom ze dat eigenlijk helemaal niet zo erg vinden.

Lisanne Middag (24), doet tourmanagement en management voor artiesten.

“Ik doe mijn werk liever zelf dan dat ik iemand inhuur. Ik heb nu een soort ‘semivakantie’ bij mijn zus in Turijn. Ik werk tot een uur of 15.00, daarna ga ik lekker de stad in of in de zon liggen. Mijn zus werkt ook, tot 18.00 uur, dat scheelt wel. Er is niemand die me overdag probeert over te halen naar het zwembad te gaan ofzo.”

“In de muziekindustrie moet je 24/7 uur per dag bereikbaar zijn. Als je dat niet doet, loop je misschien kansen mis. Het voelt voor mij niet als een druk. Ik bepaal nu zelf wat ik aanneem, daardoor voelt het veel minder als werk.”

Norman Halsall (67), chocolademaker en eigenaar van Norman’s Original.

“Ik ga ‘verplicht’ op vakantie, ik word gedwongen door mijn vrouw en dochters, omdat zij weg willen. Soms gaan we naar België, andere keren naar Engeland.”

“Vakanties zitten mij in de weg, ze onderbreken waar ik mee bezig ben. Maar ondertussen heb ik geleerd hoe ik vakanties zo kan inrichten dat ze nuttig en interessant zijn. Eigenlijk doe ik op een slinkse manier een soort werk. Dan ga ik op zoek naar plekken waar ze chocola verkopen of maken, of ik zoek nieuwe ingrediënten.”

Bente Adriaens (30), coach en eigenaar van GetTheLaughFlow.

“Twee jaar geleden ben ik begonnen met mijn eigen bedrijf. Het werk gaat altijd door, ook op vakantie. Dat moet ook, want ik wil tegen elke opdracht ja kunnen zeggen. Als ik een offerteaanvraag krijg om een workshop of training te geven, wil ik zo snel mogelijk reageren. Ik kan pas van mijn vakantie genieten als ik weet dat ik na mijn vakantie ook nog werk heb.”

“Bang om overspannen te raken ben ik niet. Het geeft me juist wel rust dat ik mailtjes kan beantwoorden en dat ik geen grote aanvraag mis. Deze zomer ga ik met m’n vriend op vakantie. Hij stimuleert het alleen maar. Toen we elkaar leerden kennen, nam hij ook z’n werk mee op vakantie. Nu zitten we allebei met een laptop bij de tent, best gezellig.”

Is het wel goed voor je?

De hele vakantie doorwerken, dat kan toch niet goed zijn? Dat ligt eraan, zegt Wilmar Schaufeli, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht.

“Tot rust komen doe je door een balans te vinden tussen inspanning en herstel. Hoe die balans ligt, verschilt per persoon.”

Hard werken, ook op vakantie, zorgt niet automatisch voor een burn-out. Schaufeli: “Als je veel uren maakt, maar je krijgt er ook veel voor terug – zoals geld, plezier en erkenning – dan haal je er ook energie uit.” Het is wel belangrijk dat mensen met hun werk moeten kunnen stoppen, óók als ze met plezier werken, zegt Schaufeli.

“Er is niets mis mee als je een uurtje per dag je mail beantwoordt in je vakantie, maar je moet ook iets anders kunnen doen zonder je meteen schuldig of vervelend te voelen.”

    • Hsin-Chi Berenst