Grieken kunnen de bank weer in

Dat de bankfilialen weer open zijn, maakt voor de Grieken vooral gevoelsmatig verschil.

In Athene meldden zich vanmorgen al vroeg klanten van de National Bank of Greece.
In Athene meldden zich vanmorgen al vroeg klanten van de National Bank of Greece. Foto Alkis Konstantinidis / Reuters

Christopher Zoïdis (58) tuurt even door de ruit in de deur van de Piraeus Bank in Pagrati, een buurt in het centrum van Athene. Het is een half uur nadat de banken in Griekenland voor het eerst in drie weken de deuren weer hebben geopend. De grijze metalen rolluiken zijn omhoog.

Binnen zit bij ieder medewerkersbureau een druk pratende klant. De rijen klapstoelen voor wachtenden zijn ook bezet, door hoofdzakelijk oudere mannen en vrouwen met hun ogen op de elektronische teller die aangeeft welk nummer aan de beurt is.

Zoïdis draait zich weer om. Hij is tandarts en zijn patiënten wachten. „Ik wil mijn zoon geld sturen, maar het is me nu te druk. Het komt later vandaag wel.” Zijn zoon heeft werk, maar hij verdient te weinig om rond te komen. „Ik help hem een beetje.”

De afgelopen weken waren lastig, zegt hij. Rekeningen van leveranciers betalen lukte niet. Hetzelfde gold voor zijn verzekeringspremies. Hij heeft naast zijn praktijk ook een baan in overheidsdienst en kon zijn salaris niet opnemen. Toegegeven, als hij had geweten hoe hij moest internetbankieren waren de zorgen minder geweest, zegt Zoïdis eerlijk. Internetbankieren doen in Griekenland vooral jongeren. Ouderen zijn eraan gewend aan de balie geholpen te worden.

Kapitaalverkeer blijft beperkt

Dat de banken weer toegankelijk zijn maakt vooral gevoelsmatig veel verschil. De limiet van zestig euro per persoon per dag staat voorlopig recht overeind, maar de uitvoering van de beperkingen op het kapitaalverkeer gebeurt nu klantvriendelijker. Het bedrag van zestig euro per dag mag ook aan het einde van de werkweek in een keer (420 euro maximaal) en aan het loket worden opgenomen. Het is niet meer nodig iedere dag in de hitte in de rij te staan bij een bankautomaat.

„Hoewel we met elkaar stonden te geinen in de rij, hoor”, zegt Elena Kalikaki (45), lerares Duits. Ze is bij de bank geweest om belasting te betalen. De Grieken hebben drie dagen de tijd gekregen voor boetevrije achterstallige belastingstortingen die ze de afgelopen drie weken niet konden doen. De beperkingen zijn voor Kalikaki tot nu toe geen probleem. Zestig euro per dag is 1.800 euro per maand. „Zoveel heb ik helemaal niet.” Het voelt alleen vervelend, „dat een ander bepaalt wat je kunt doen.”

De mensen die vanochtend gelijk naar de bank gingen, wilden vooral gerust gesteld worden. Eigenaren van bankkluisjes wilden de inhoud even met eigen ogen zien en er eventueel contanten uit halen, wat nu weer mag. De voorzitter van de Griekse vereniging van banken, Louka Katseli, riep burgers op geld dat ze van de bank hebben gehaald nu weer terug te storten.

Haris en Maria, een ouder echtpaar dat alleen hun voornaam wil geven, gingen vanochtend naar de Piraeus Bank om belasting te betalen en om te controleren of de betaling van hun verzekering wel is gelukt. Dat willen ze rond hebben voor ze met vakantie gaan. „Ze hebben ons verteld dat dit los van de dagelijkse zestig euro gewoon doorloopt”, zegt Haris. Hij maakt zich duidelijk zorgen over wat de economie is aangedaan. „Meneer Varoufakis heeft het zover laten komen.”

Zoë (26), secretaresse, doet even snel een storting voor haar zus bij de bankautomaat buiten. „Eigenlijk gebruik ik banken helemaal niet. Ik doe alles bij de automaat of online. De sluiting is daardoor een beetje aan mij voorbij gegaan. Maar voor mijn vader is het belangrijk dat de banken weer open zijn. Die weet niet hoe hij moet pinnen.”

Flora heeft twee rekeningen. Van de een heeft ze wel een bankpas, van de andere niet. De afgelopen weken kwam ze op zwart zaad te zitten, omdat nu haar geld juist op de rekening staat waar ze geen pasje van heeft. Een kwartier nadat de bank is geopend komt ze opgelucht weer naar buiten. „Het was mijn eigen schuld, maar nu komt het goed.” Ze redde zich met „vijftig euro hier en vijftig euro daar, van mijn zoon, van mij.”

Drukke dag als het pensioen is gestort

Op de hoofdkantoren van de banken werd vanochtend nog gewacht op aanvullende instructies vanuit de centrale bank. „We verwachten dat iedereen zal proberen vandaag cheques van de afgelopen weken te innen. Het is niet duidelijk hoe we daarmee om moeten gaan”, vertelt een medewerker van de National Bank of Greece anoniem. Cheques zijn een veelgebruikt betaalmiddel in Griekenland. Vooralsnog lijkt het erop dat ze kunnen worden geïnd, maar niet contant opgenomen. Het geld mag alleen van de ene Griekse naar de andere Griekse rekening.

Vicky Papaioannou (58) is blij dat ze weer naar binnen kon bij haar Eurobank, maar ze is daarmee allerminst gerust gesteld. „Economen zeggen dat dit nog heel lang gaat duren”, zegt ze bedrukt. „Heel lang. Ongelooflijk dat ons dit overkomt. ” Binnen had ze het eigenlijk meer drukte verwacht. De rijen zijn langer op de dagen dat pensioenen zijn gestort. Want dan is er tenminste geld bij de bank.

    • Marloes de Koning