EU gaat Tunesië helpen bij strijd tegen terreur

De Tunesische premier Habib Essid (links) schudt de hand van Jean Claude Juncker, de president van de Europese Commissie. Foto: EPA / Julien Warnand

De Europese Unie gaat Tunesië helpen bij de strijd tegen terreur. Dat maakten de ministers van Buitenlandse Zaken vandaag bekend na een vergadering in Brussel, waarbij ook de Tunesische premier Habib Essid aanwezig was.

Zo pleiten de Duitse, Franse en Britse voor een EU-missie die de grens met Libië moet bewaken tegen het binnendringen van terroristen. Dat meldt het Duitse persbureau DPA.

De Europese lidstaten gaan Tunesië verder helpen met economische steun. Zo worden de quota’s voor de invoer van Tunesische olijfolie verruimd, waardoor Tunesië meer mag exporteren.

Libië onderwerp van gesprek

Daarnaast werd er in Brussel gesproken over de situatie in buurland Libië, waar momenteel geen centrale regering aan de macht is. In Libische trainingskampen worden veel extremisten opgeleid, die ook actief zijn in Tunesië.

Het is de EU-ministers er veel om gelegen dat er in Libië een werkende overheid komt. Vanuit Libië vertrekken veel bootvluchtelingen in hun poging om Europa te bereiken.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini noemde het dan ook in het eigen belang van de Europese lidstaten dat de democratisch gekozen regering in Tunesië wordt gesteund.

“We moeten de hoop levend houden in deze regio, die zoveel moeilijkheden kent”.

De steun volgt op de aanslag op een hotel in de Tunesische badplaats Sousse, eind juni. Hierbij kwamen 38 toeristen om, de meesten van hen EU-burgers.

    • Sjoerd Klumpenaar