Diplomatieke betrekkingen VS en Cuba hervat

De ambassade van Cuba in Washington die vandaag officieel geopend wordt met het hijsen van de Cubaanse vlag.
De ambassade van Cuba in Washington die vandaag officieel geopend wordt met het hijsen van de Cubaanse vlag. Foto AP/Jacquelyn Martin

Om middernacht lokale tijd hebben de Verenigde Staten en Cuba volledige diplomatieke betrekkingen hervat. Voor het eerst in 54 jaar zijn er weer ambassades open in Washington en in Havana.

Vanmiddag wordt de Cubaanse ambassade officieel geopend met het hijsen van de Cubaanse vlag in het bijzijn van de minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez. Van Amerikaanse kant wordt de ceremonie bijgewoond door staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Roberta Jacobson. Later voegt ook Rodriguez’ Amerikaanse collega Kerry zich bij het gezelschap voor een gezamenlijke persconferentie.

Vannacht hebben functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken al zonder poespas de Cubaanse vlag in de lobby van het ministerie opgehangen. Daar hangen de vlaggen van alle andere landen waarmee de VS diplomatieke betrekkingen hebben.

Stars and Stripes volgen in augustus

Terwijl de Cubanen in de VS hun ambassade openen, gebeurt hetzelfde in Havana voor de Amerikanen. Toch zal de Amerikaanse vlag daar pas gehesen worden in augustus, als minister Kerry een officieel bezoek brengt aan het eiland.

De beslissing om volledige betrekkingen te hervatten werd genomen op 1 juli. De relatie tussen beide landen is ontdooid sinds president Obama in december vorig jaar met zijn Cubaanse collega Castro sprak. In april volgde een historische ontmoeting tussen beide regeringsleiders, en was er voor het eerst sinds 1961 officieel overleg tussen ministers Kerry en Rodriguez.

Toch is de situatie nog niet geheel genormaliseerd. Er gelden nog steeds restricties voor Amerikanen die het eiland willen bezoeken. Ook is het economische embargo dat de VS hebben ingesteld tegen Cuba nog altijd van kracht. Om dat op te heffen is toestemming nodig van het Amerikaanse Congres.

Isolatie

In 1961 werden de betrekkingen tussen het communistische Cuba en de VS verbroken. Een jaar later kwam het bijna tot een nucleaire oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie vanwege raketten die het Kremlin op Cuba had gestationeerd.

Decennialang gold een embargo en probeerde Washington het regime van Fidel Castro te isoleren en omver te werpen. De afgelopen anderhalf jaar werden in het diepste geheim onder leiding van Canada en paus Franciscus gesprekken gevoerd, die uiteindelijk resulteerden in het herstellen van de onderlinge banden.

    • Sam de Voogt