De rekenmeesters in Brussel hebben nog even geen vakantie

Foto ANP

Tientallen Brusselse ambtenaren moeten hun vakantie nog even uitstellen. Ze brengen de komende weken in vergaderzalen door nu ook de Duitse Bondsdag heeft ingestemd met het starten van onderhandelingen over een derde hulppakket voor Griekenland. Dit staat er deze zomer nog op het programma.

Deze week ontmoeten de ambtenaren van de Europese Commissie hun Griekse collega’s in Brussel om de details te bespreken van het akkoord dat de regeringsleiders vorige week sloten. Griekenland moet onder meer de pensioenen versoberen, de openingstijden van winkels verruimen en het elektriciteitsnet privatiseren. Maar er is nog niet afgesproken met hoeveel de pensioenen omlaag gaan, of de winkels straks ook zondag open zijn, en welke partijen er op het elektriciteitsnet mogen bieden.

Het zijn dat soort details waarover de komende weken wordt gepraat. Deels gaat het om hervormingen waar Brussel al jaren op wacht. Op veel terreinen liggen dan ook al uitgewerkte plannen klaar. Daarom zou het moeten kunnen lukken om half augustus klaar te zijn.

Geld lenen

In de tussentijd ontvangt Griekenland een overbruggingskrediet van alle EU-landen waarmee het onder meer vandaag een lening van 3,5 miljard euro kan terugbetalen aan de Europese Centrale Bank (ECB). Nu dit overbruggingskrediet voor Athene rond is, zal waarschijnlijk ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) weer geld aan Griekenland willen lenen.

Ook onderhandelaars van het IMF voegen zich daarom komende week vermoedelijk bij de gesprekken in Brussel, net als deskundigen van de ECB. Met het uiteindelijke akkoord moet Griekenland aanspraak maken op een bedrag dat kan oplopen tot 86 miljard euro uit het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM).

Het kan nog misgaan

Maar het kan de komende weken op ieder moment nog misgaan, wanneer de Grieken besluiten dat ze specifieke eisen uit Brussel niet kunnen accepteren. Zo zeiden ambtenaren van het Griekse bureau voor de statistiek ELSTAT afgelopen week dat ze Brussel niet in de nationale cijfers willen laten kijken. Terwijl dat toch echt zal moeten. De landen van de eurozone eisen dat ELSTAT, in tegenstelling tot nu, volledig onafhankelijk wordt en willen dat ook kunnen controleren.

Tijdschema

Half augustus moet er een tijdsschema op tafel liggen voor een hervormingsplan dat de komende drie jaar moet worden doorgevoerd. Daarin staat precies wanneer Griekenland aan welke eisen moet voldoen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) kondigde donderdag in de Tweede Kamer aan dat Athene uiterlijk in oktober alle pensioenhervormingen door het parlement moet hebben geloodst.

Zo niet, dan houdt de financiering uit Europa op. De miljarden uit het ESM worden namelijk in fases uitbetaald. Afgelopen voorjaar liep Griekenland nog 1,8 miljard euro uit het tweede steunpakket mis toen het hervormingen op de arbeidsmarkt, onder andere over collectief ontslag, weigerde door te voeren.

Als er half augustus een akkoord is gesloten, dan moet dat door de landen van de eurozone worden goedgekeurd. In diverse lidstaten betekent dat weer stemmingen in het parlement. Dan zal ook de Tweede Kamer zich erover uitspreken.

    • Wilmer Heck