De onvoorwaardelijke inzet van Robin Haase in de Davis Cup

Nederlands Davis Cup-team verrast met zege op Oostenrijk. Kopman van karige generatie sleept zijn ploeg er doorheen.

Robin Haase won gisteren de wedstrijd tegen talent Dominic Thiem in de Davis Cup-ontmoeting met Oostenrijk.Nederland won verrassend met 3-1. Foto ROLAND SCHLAGER/EPA

De Davis Cup? Gemankeerd landentoernooi waarin de groten veelal ontbreken. Zie de kersverse Wimbledon-winnaar Novak Djokovic, zonder hem was Servië dit weekend speelbal in de kwartfinale tegen Argentinië in Buenos Aires. Zie het verval van het ooit zo gevreesde Spaanse tennisteam, dat gisteren in Vladivostok onderuitging tegen laagvlieger Rusland. De Spaanse kanonnen Rafael Nadal en David Ferrer? Ze waren er niet bij.

En zie Roger Federer, ja ook hij. Natuurlijk, vorig jaar de eindzege met Zwitserland in een duo-act met vriend en landgenoot Stan Wawrinka. Maar dat is niet het hele verhaal. In de jaren ervoor bleef hij vaak weg. Dit jaar ontbreekt Federer als vanouds, evenals Wawrinka. Prompt verloor de sterloze titelverdediger Zwitserland in maart in Luik in de eerste ronde van België.

In de planning van het lange, slopende tennisseizoen is de Davis Cup vaak het toernooi waar als eerste een rode streep doorheen gaat. Het is een onwelkom tussendoortje voor de spelers die jagen op grandslamtoernooien, die gebrand zijn op een toppositie op de wereldranglijst. „Het is een grote last”, zei Federer eerder dit jaar.

Duivelse afweging

De Davis Cup-ontmoetingen zijn vaak een mentale en fysieke aanslag, met soms drie zware wedstrijden (best-of-five sets) in drie dagen tijd. Op een ondergrond die doorgaans niet past in de seizoensplanning van spelers. Bij de duivelse afweging tussen kiezen voor je land of kiezen voor je individuele schema prevaleert regelmatig het laatste.

In dat licht bezien is het een verademing dat Nederland een tennisser heeft die er altijd bij is. Een speler waarop gebouwd kan worden. Die de Davis Cup omcirkelt in zijn jaaragenda, of er nou in Zuid-Afrika, Oekraïne of in de Ziggo Dome wordt gespeeld; of Nederland nou op het hoogste niveau speelt (de wereldgroep) of een duel aflegt in de kelder van het toernooi. Hagenaar Robin Haase (28) zal er zijn.

Zo ook de afgelopen drie dagen tegen Oostenrijk, op het gravel voor halflege tribunes in skioord Kitzbühel. Vrijdagavond door noodweer van de baan verdreven in zijn partij tegen de gemiddelde prof Andreas Haider-Maurer. Zaterdagochtend de hervatting. Nederlaag in vier sets. „Dat doet even pijn”, zegt Davis Cup-captain Jan Siemerink.

IJzersterk

Zaterdagmiddag gevolgd door de cruciale dubbelpartij met maatje Jean-Julien Rojer. „Hij schakelde heel snel om”, zegt Siemerink. Gevolg: overtuigende zege in drie sets. En zondagmiddag het slotstuk tegen talent Dominic Thiem (21), die de druk van het kopmanschap slecht verteerde. Beslissende zege (6-4, 7-6 en 6-3) na een van de beste wedstrijden van Haase dit seizoen.

„Robin speelde ijzersterk. Hij revancheerde zich voor zijn verlies in de eerste partij.” Slotsom: opgeteld bij de overwinning van het opgeleefde probleemkind Thiemo de Bakker van vrijdag komt Nederland op een verrassende 3-1 zege op het favoriete thuisland.

Met een sleutelrol voor modelprof Haase, die Nederland er zoals zo vaak doorheen sleept. Hij is niet altijd even populair in Nederland, als kopstuk van een karige tennisgeneratie die veel bekritiseerd wordt. Op social media is hij vaak mikpunt van spot. ‘LIVE: Uitschakeling Robin Haase’, kopte satiresite De Speld dit jaar bij Roland Garros tijdens zijn (verloren) eersterondepartij.

Maar wie hem de afgelopen dagen zag knokken in zijn geliefde Kitzbühel – in 2011 en 2012 won hij in het Alpenstadje zijn enige twee ATP-titels – moet sympathie krijgen voor zijn onvoorwaardelijke inzet in de Davis Cup.

Wat brengt het Nederland? Een duel in september waarin plaatsing voor de wereldgroep kan worden afgedwongen. Bij de loting morgen is het stiekem hopen op een topland met topspelers die bedanken.

    • Steven Verseput