En toch ging de KKK-betoging mis

None
Foto John Moore/Getty Images

In de Amerikaanse staat South Carolina hoef je geen vergunning te hebben voor het hebben van een pistool, geweer of shotgun. Dus toen zaterdag de rechts-extremistische groep Ku Klux Klan een demonstratie wilde houden, nam de politie nog wat voorzorgsmaatregelen. Een bordje met: ‘No concealable weapons allowed’, oftewel: wapens die je kan verbergen zijn verboden. Zaterdag demonstreerde de Ku Klux Klan bij het parlementsgebouw in Columbia tegen het besluit om de Confederatievlag bij overheidsgebouwen weg te halen. South Carolina streek de vlag nadat er foto’s waren opgedoken van Dylann Roof die poseerde met de vlag. Roof schoot in juni negen zwarte kerkgangers in Charleston dood. Tijdens de demonstratie waren er ook voorstanders van het verbod op de vlag aanwezig. De autoriteiten van South Carolina schatten dat er in totaal 2.000 mensen op de been waren. Beide groepen schreeuwden elkaar leuzen toe, waarna de politie zich tussen de twee groepen opstelde. Toch liep de demonstratie uit de hand. Volgens de autoriteiten zijn er vijf mensen opgepakt en moesten er zeven naar het ziekenhuis.