Claims bij ziekenhuizen om PIP-implantaten

Vier vrouwen die slachtoffer zijn geworden van ondeugdelijke PIP-borstprotheses eisen een schadevergoeding van hun ziekenhuis of privékliniek. Dit bevestigt advocaat June van Oers van SAP advocaten vanmorgen na berichtgeving in het AD.

In 2011 kwam aan het licht dat borstimplantaten van de Franse fabrikant PIP gevaarlijk waren. Er was kans dat ze zouden scheuren of lekken door het gebruik van verkeerde gel. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de beroepsvereniging van plastisch chirurgen adviseerden alle Nederlandse vrouwen met een PIP-implantaat dit te laten verwijderen. Het ging om ongeveer 1.400 Nederlandse vrouwen.

Twee jaar later, eind 2013, werd de Franse fabrikant van implantaten veroordeeld tot vier jaar cel en 75.000 euro boete. Sindsdien lopen er verschillende zaken over de PIP-implantaten. Zo ligt er een schadeclaim bij de Franse verzekeraar van de fabrikant, maar bij de eisers kunnen Nederlandse vrouwen zich niet bij aansluiten. Een andere claim, waar wel Nederlandse vrouwen bij betrokken zijn, richt zich tegen het keuringsinstituut TÜV Rheinland, dat de PIP-implantaten goedkeurde voor de markt.

Met de nieuwe claim van de vier vrouwen worden voor de eerste keer Nederlandse ziekenhuizen zelf aansprakelijk gesteld. Van Oers: „Ziekenhuizen zeggen over het algemeen: wij wisten niet dat dit medische hulpmiddel niet goed was. Maar in de wet staat dat patiënten zich moeten kunnen wenden tot de professional die de implantaten in heeft gebracht, zeker nu de fabrikant en leverancier failliet zijn en dus niet meer aansprakelijk. Dit zal de discussie worden.”

Van Oers gaat eerst in gesprek met de ziekenhuizen en klinieken om buiten de rechter om schadevergoeding te regelen. Lukt dat niet, dan wil de advocaat een uitspraak afdwingen bij de rechter. Van Oers: „We hopen op een principe-uitspraak die voor meerdere slachtoffers geldt.”