Banken in Griekenland weer open

Een vrouw neemt op zondag geld op bij de National Bank in Athene. Vandaag openen de Griekse banken na drie weken gesloten te zijn geweest vandaag voorzichtig hun deuren. Foto Reuters/Yiannis Kourtoglou

De banken in Griekenland gaan vandaag voor het eerst in drie weken weer open. Wel blijven nagenoeg dezelfde restricties gelden: in plaats van 60 euro per dag mogen de Grieken nu 420 euro per week opnemen.

Wel gelden er nog beperkingen voor het overmaken van geld naar het buitenland, en blijft de beurs in Athene voorlopig nog gesloten. De bedoeling is dat de restricties langzamerhand worden afgebouwd, zo liet de Griekse staatssecretaris van Financiën Dimitris Mardas dit weekend weten.

Vorige week donderdag verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) het noodsteunplafond voor Griekenland met 900 miljoen euro. Dit houdt in dat Griekse banken deze week meer geld krijgen, waardoor geldautomaten kunnen worden bevoorraad. Over een week beoordeelt de ECB de situatie opnieuw. Ook maakte de Europese Commissie bekend dat er een overbruggingskrediet van 7 miljard euro komt, wat Athene in staat stelt om het IMF en de ECB terug te betalen.

    • Sam de Voogt