Open boek: Ronald Giphart

Wat is de boekensmaak van Ronald Giphart (49)? Zijn roman Harem maakt kans op de ECI Literatuurprijs (de nieuwe naam van de AKO Literatuurprijs).

Illustratie Emmelien Stavast
Illustratie Emmelien Stavast illustratie emmelien stavast

Welk boek bent u nu aan het lezen?

De wereld tot gisteren van Jared Diamond. Ik ben namelijk bezig een eigen boek af te ronden, samen met evolutiepsycholoog Mark van Vugt, over hoe onze lichamen niet zijn aangepast aan de moderne tijd. Een leek-wetenschappelijk werk. Diamond schrijft over primitieve culturen en zijn boek is zo’n boek als wij ook willen maken: een mix van leuke weetjes en wetenswaardige informatie.”

Waar leest u het liefst?

„In bed, gevolgd door mijn luie leesstoel, gevolgd door een vol café. Dat staat natuurlijk interessanterig, lezen in een café, maar ik kan me er ook juist goed concentreren. Ik heb ooit gelezen over wetenschappelijk onderzoek dat uitwees dat bij een bepaald achtergrondgeluid, vergelijkbaar met een vol café, je creativiteit toeneemt en ook je vermogen om de inhoud van boeken op te nemen.”

Welke schrijver benijdt u?

„Tom Wolfe. Om het gemak waarmee hij grote verschillende verhalen door elkaar weet te rijgen. Fenomenaal is dat. In Harem heb ik een schamele poging gedaan, maar ik stuitte toch op mijn onvermogen.”

Bestaat er een essentieel onderdeel dat iedere goede roman bezit?

„Het moet je beeld van de wereld veranderen, anders gaan denken of kijken dan voordat je het boek las. Dat is ook het verschil tussen literatuur en lectuur. Het kan op verschillende niveaus: alleen al door stijl. Een nieuwe manier om iets te zeggen kan mijn kijk ook veranderen.”

Welk boek moet iedere ouder aan zijn kind voorlezen?

„Iets van Astrid Lindgren. Haar boeken zijn niet alleen ongelooflijk grappig, maar ook wijs. En Lindgren gaat uit van kinderen zelf. Dus Ronja de roversdochter, of De kinderen van de Bolderburen. Mijn jongste zoon Lasse is vernoemd naar een Lindgren-personage.”

Zit er een systeem in uw boekenkast?

„Per kast is er een soort genresysteem: ik heb literaire kasten, een gastronomische kast, een wetenschapskast. Binnen de kasten zit niet al te veel ordening. Als ik een boek zoek omschrijf ik het formaat en de kleur aan mijn vrouw, dan kan zij op zoek.”

Wat is het ergste dat u ooit met een boek hebt gedaan?

„In mijn studententijd kochten we dichtbundels van de Tachtigers. Waar zij ‘uw machtig heffen’ schreven, maakten wij met een fijnlijner een b van de h en dan brachten we ‘m terug naar de antiquair. Daar konden we hard om lachen.”

Wat is het eerstvolgende boek dat u gaat lezen?

„Een van de boeken op mijn vakantiestapel is de biografie van Niko Tinbergen, de bioloog. Er is een reden waarom ik het ga lezen, maar die ga ik je niet vertellen. Ik ga een boek schrijven over een bepaald onderwerp, maar ik wil mijn plan nog geheimhouden.”

    • Thomas de Veen