Vandaag in de Tour: een zwaar begin, maar een aankomst voor sprinters

Mark Cavendish (in het zwart) sprint in Fougeres naar de overwinning. Tweede wordt André Greipel, in het groen.
Mark Cavendish (in het zwart) sprint in Fougeres naar de overwinning. Tweede wordt André Greipel, in het groen. Foto EPA / Yoan Valat

Bij het ingaan van de laatste week is de strijd om de groene trui nog altijd bijzonder spannend. De ene dag rijdt André Greipel in het groen, de volgende is het Peter Sagan - hoewel die laatste na eergisteren enige afstand heeft genomen. Tijd voor Greipel om de achterstand te verkleinen, met nog twee sprintritten te gaan.

Voordat Sagan en Greipel vandaag samen met onder andere Mark Cavendish en Alexander Kristoff om de overwinning kunnen sprinten, moeten ze eerst flink aanklampen. De eerste 130 kilometer van de rit naar Valence is namelijk behoorlijk bergachtig. Het peloton moet over vier cols heen, waarvan de laatste van de tweede categorie is.

Eenmaal boven op de Col de l’Excrinet begint echter – na de afdaling – een nagenoeg vlakke finale van bijna vijftig kilometer. Ga er dus vanuit dat de sprintersploegen hun uiterste best doen om alle ontsnapte renners weer terug te halen. Want zoveel kansen zijn er deze ronde niet voor de sprinters.

Hoe verging het vorige keer?

Het is inmiddels bijna twintig jaar geleden dat de Tour de France aankwam in Valence. En dat was meteen de enige keer in de ruim honderd jarige geschiedenis van de ronde. Winnaar was destijds ‘Chepe’ González Pico, die bij het ingaan van de laatste kilometer van de finish wegsprong uit een kopgroep van acht man.

Wie maken er kans?

Dat is een beetje afhankelijk van hoe goed de sprinters de bergen in het eerste deel van de etappe verteren. Komt het peloton in zijn geheel aan, dan zal het waarschijnlijk uitlopen in een tweestrijd tussen Greipel en Cavendish, terwijl Sagan probeert om zo hoog mogelijk te eindigen.

Maar mogelijk slaagt niet elke sprinter er in om de bergen te overleven. Daar liggen meteen de kansen voor Sagan: als zijn ploeg erin slaagt om Greipel in de bergen op achterstand te rijden kan hij vandaag een belangrijke stap zetten naar zijn vierde opeenvolgende overwinning in het puntenklassement van de Tour.

    • Joost Pijpker