Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Tweedehands smartphone kopen? Check dit eerst

Foto iStock

Zes miljoen smartphones liggen ergens in een lade in Nederland te verstoffen, schat telecomprovider Ben. Maar er wordt ook flink in gehandeld: de markt groeit. Hoe vind je zelf een betrouwbaar tweedehands exemplaar?

Wat moet je ermee?

Allereerst: waarom zou je dat eigenlijk doen, een apparaat kopen waar iemand al maanden- of jaren met zijn vingers aan heeft gezeten? Niet voor het geld. “Je kunt voor 200 euro ook een prima nieuwe smartphone kopen”, zegt Wout Funnekotter, adjunct-hoofdredacteur van techwebsite Tweakers.net.

Vergeleken met een nieuw toestel van hetzelfde merk bespaar je wél aanzienlijk. Een smartphone hergebruiken is bovendien beter voor het milieu. Alleen al in 2013 werden ruim anderhalf miljoen gebruikte smartphones en ruim honderdduizend tablets ingeleverd bij de milieustraat of in de winkel. Die kunnen elektronisch afval worden, maar met wat onderhoud gaan ze vaak nog een paar jaar mee.

Wil je voor tweedehands gaan, dan kun je van bekenden of via Marktplaats kopen. Als je zeker wilt weten dat het toestel helemaal is nagekeken en kwetsbare onderdelen zijn vervangen, kom je al snel uit bij een professionele tweedehands-dealer. Die bieden vaak een paar maanden garantie.

En ze groeien hard. Zo opende de Britse keten CeX in mei vorig jaar de eerste winkel in Nederland waar je dvd’s en elektronica kunt inleveren en kopen. Inmiddels zijn het er veertien. Ander voorbeeld: Used Products begon als pandhuis in Zaandam, waar mensen in geldnood spullen konden inleveren voor geld. Inmiddels heeft de keten 57 vestigingen en een webwinkel. Directeur Berthold Bakker zag zijn doelgroep breder worden:

“Zo’n tien jaar geleden waren er nogal wat vooroordelen over tweedehands. Nu is dat verdwenen, of is het zelfs hip.”

Er zijn ook ketens die grote partijen opkopen bij bedrijven en fabrikanten. Dat doet het Nederlandse Leapp bijvoorbeeld, verkoper van tweedehands Apple-producten. Leapp ging sinds 2011 van nul naar negen winkels en een jaaromzet van 8 miljoen euro in 2014. Dit jaar verwacht het bedrijf daarvan minstens een verdubbeling. Zelfs bol.com doet mee – via externe verkopers – en ziet de verkoop van tweedehands telefoons en tablets per jaar “met tientallen procenten” stijgen.

Check de hardware

Krassen of beeldschermschade zie je direct en horen in de prijs te worden doorberekend. Ontbreekt de doos? Twee tientjes minder. Grote kras in het beeldscherm? Nog eens vijftig euro van de prijs af. Originele lader niet aanwezig? Hoppa, min twintig.

telefoonwaarde-nyt-v2

Verder kun je op het geheugen letten. Hoe groot is dat, kun je het uitbreiden met een extern geheugenkaartje? Minstens zo belangrijk is de accu. Funnekotter:

“Als de telefoon intensief is gebruikt, is de accu flink gesleten. Bij veel Samsung-modellen kun je de accu zelf online bestellen en verwisselen, bij een iPhone kan dat niet.”

Ga je dus voor een wat ouder model van Apple, vraag dan hoe de batterij ervoor staat. “Apple-dealers kunnen van alles meten, bijvoorbeeld hoe vaak de batterij is opgeladen,” vertelt Job Pijpers, operationeel directeur van Leapp.

En de software

Dan is er de software. Kan het apparaat nog worden geüpdatet? Dat kan het langst bij Apple. Op dit moment kan de iPhone 4 het nieuwste besturingssysteem iOS 8 niet meer aan, maar zijn opvolger, de iPhone 4S uit 2011, kan dat nog wel.

Bij iPads kunnen alleen modellen vanaf de iPad 2 nog worden geüpdatet. iOS 9, dat in september uitkomt, werkt op alle modellen vanaf de iPhone 4S en de iPad 2. “Ook de grotere fabrikanten van Android-telefoons, zoals Sony, Samsung en HTC, updaten nog een tijdje”, zegt Funnekotter.

Kan de tablet of telefoon niet meer worden geactualiseerd? Dan loop je meer beveiligingsrisico’s en kun je niet meer elke app gebruiken. Nog een reden dus om af te dingen.