Ruim 20 doden na aanslag en gevechten in Somalië

Archieffoto van een groep soldaten van de Afrikaanse Unie die patrouilleert in een gebied waar Al-Shabaab een sterke aanwezigheid heeft. Foto EPA / Tobin Jones

Bij een zelfmoordaanslag en bij gevechten zijn in Somalië vandaag twaalf soldaten om het leven gekomen. Het gaat zowel om Somalische militairen als om soldaten van de Afrikaanse Unie, meldt persbureau DPA. Aanstichter van het geweld zijn leden van Al-Shabaab, een islamitische terreurgroep die aan Al-Qaeda is gelieerd.

Naast de soldaten kwam ook tien extremisten om het leven. De gevechten vonden plaats in het zuiden van Somalië, waar het vaker onrustig is. Om Somalië te helpen in de strijd tegen Al-Shabaab heeft de Afrikaanse Unie al jaren geleden een legermacht naar het land gestuurd. Op dit moment is die ruim 20.000 soldaten groot.

Ook eind vorige maand werd het leger van de Afrikaanse Unie al eens aangevallen door extremisten van de terreurbeweging. Bij een aanval op een basis van de soldaten zouden toen zo’n vijftig militairen om het leven zijn gekomen. Ooggetuigen vertelden tegenover persbureau AFP dat een aantal van die slachtoffers zou zijn onthoofd.

    • Joost Pijpker