Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Bemiddelaar Oeganda staakt politiek overleg Burundi

De Oegandese president Yoweri Museveni (links) wordt aan het begin van de onderhandelingen verwelkomd door de Burundese president Pierre Nkurunzira.
De Oegandese president Yoweri Museveni (links) wordt aan het begin van de onderhandelingen verwelkomd door de Burundese president Pierre Nkurunzira. Foto: AP / Berthier Mugiraneza

De Oegandese minister van Defensie Crispus Kiyonga heeft de gesprekken tussen de Burundese regering en de oppositie gestaakt, nadat de Burundese regering uit het overleg stapte. Dat meldt persbureau AFP.

Oeganda bemiddelt namens de vijf landen van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap in het overleg over een uitweg uit de politieke crisis in Burundi, waar over twee dagen omstreden presidentsverkiezingen plaatsvinden.

Afgelopen woensdag keerde Museveni onverrichter zake terug naar Oeganda, en nam diens minister van Defensie Kiyonga de gesprekken over.

Kiyonga gaf aan dat de gesprekken hervat kunnen worden als alle partijen daar klaar voor zijn. De regering kreeg ‘het voordeel van de twijfel’ na vandaag te zijn opgestapt. Gisteravond werden de gesprekken gestaakt toen felle beschuldigingen over en weer het praten onmogelijk maakten.

Onrust na kandidaatstelling Nkurunziza

In het Oost-Afrikaanse Burundi heerst sinds dit voorjaar een politieke crisis, waarvan wordt gevreesd dat die kan uitdraaien op een burgeroorlog. Toen de zittende president Pierre Nkurunziza zich in april na twee ambtstermijnen toch weer kandidaat stelde, en daarmee terugkwam van een eerdere belofte, ontstonden gewelddadige protesten.

De oppositie beschuldigt Nkurunziza ervan zijn concurrenten te intimideren. Gistermiddag maakten drie tegenkandidaten al bekend zich terug te trekken uit de campagne, onder wie twee oud-presidenten. Ze klaagden dat intimidatie door de autoriteiten hen het campagnevoeren onmogelijk maakte.

Geen onafhankelijke waarnemers bij verkiezingen

Bij de presidentsverkiezingen zullen geen onafhankelijke waarnemers aanwezig zijn. De EU en de Afrikaanse Unie trokken hun waarnemers uit Burundi terug omdat het er te gevaarlijk zou zijn.

Begin juli ontzegde de Burundese overheid een VN-waarnemer toegang tot het land, naar aanleiding van een kritisch rapport over de parlementsverkiezingen van 29 juni. Deze werden gewonnen door de partij van president Nkurunziza.

De VN-diplomaat concludeerde dat de persvrijheid in aanloop naar de verkiezingen is beperkt, dat er sprake was van willekeurige arrestaties en dat er geweldplegingen zijn geconstateerd.

Angst voor sektarisch geweld Hutu’s en Tutsi’s

Na de parlementsverkiezingen van 29 juni klinkt de roep om de presidentsverkiezingen uit te stellen.

Afrikaanse landen zijn ongerust dat het machtsconflict rond president Nkurunziza uit de hand loopt en dat mogelijk ook oude spanningen tussen Hutu’s en Tutsi’s weer oplaaien. Bij de genocide in buurland Rwanda in 1994 kwamen 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s om, in Burundi sinds de onafhankelijkheid ruim een half miljoen.