Greipel sprint naar derde etappezege - Sagan lijkt zeker van groene trui

André Greipel (in het rood) drukt zijn fiets over de eindstreep. Alexander Kristoff (links) en John Degenkolb eindigen een fietslengte achter de Duitser.
André Greipel (in het rood) drukt zijn fiets over de eindstreep. Alexander Kristoff (links) en John Degenkolb eindigen een fietslengte achter de Duitser. Foto AFP / Lionel Bonaventure

André Greipel heeft vanmiddag opnieuw laten zien dat hij op dit moment de beste sprinter van het peloton is. Na twee ritzeges in de eerste Tourweek greep de Duitser op de vlakke aankomst in Valance opnieuw zijn kans. Zijn landgenoot John Degenkolb en de Noor Alexander Kristoff werden op een fietslengte tweede en derde.

Twitter avatar mrconde Mikkel Condé v2.0 Wow. Greipel really owns these bunch sprints. And to think he was about to pull out after his crash yesterday.. Impressive! #TDF2015

Met zijn overwinning loopt Greipel in het puntenklassement weer iets in op groenetruidrager Peter Sagan. Toch is de kans klein dat de 33-jarige Duitser nog kans maakt om de Slowaak te verslaan. Met nog één sprintetappe te gaan – de laatste rit naar Parijs – staat Greipel namelijk nog 66 punten achter op Sagan.

Omdat in Parijs nog slechts 50 punten te verdienen zijn, zal Greipel daarom zijn toevlucht moeten zoeken tot de tussensprints. Daar kan de rijder van Lotto Soudal elke etappe 20 punten bijeensprokkelen als hij als eerste doorkomt. Tot dusver is Sagan echter fanatieker als het op de tussensprints aankomt.

Twitter avatar BaukeMollema Bauke Mollema No easy days this Tour! Very fast stage, 46,4 avg and no it wasn’t flat. @gregory_rast and the other @TrekFactory boys kept me safe again 👍.

Sagan lijkt zeker van groene trui

Ook vandaag weer bewees de Slowaak dat hij elke gelegenheid aangrijpt om opnieuw de groene trui te winnen, iets dat hem de vorige drie Tours ook lukte. In het bergachtige begin van de etappe sprong Sagan mee met een kopgroep, met als doel om als eerste bij de tussensprint te kunnen aankomen.

Het aantal kansen dat Greipel nog krijgt is echter klein. Wellicht dat hij morgen nog mee kan doen in de tussensprint, maar in de dagen daarna staan er bergetappes op het programma en zal de Duitser vooral bezig zijn finishen binnen de tijdslimiet. In de laatste etappe kan Greipel ook nog een tussensprint en eindsprint winnen, maar dan moet Sagan wel buiten de top 10 eindigen.

Uitslag etappe

1. André Greipel (Lotto) 4u43m42s
2. John Degenkolb (Giant-Alpecin) +0m00s
3. Alexander Kristoff (Katoesja) +0m00s
4. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) +0m00s
5. Edvald Boasson Hagen (MTN - Qhubeka) +0m00s

31. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +0m00s
37. Bauke Mollema (LottoNL-Jumbo) +0m00s

Algemeen klassement

1. Chris Froome (Sky) 59m58s54s
2. Nairo Quintana (Movistar) +3m10s
3. Tejay van Garderen (BMC) +3m32s
4. Alejandro Valverde (Movistar) +4m02s
5. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) +4m23s
6. Geraint Thomas (Sky) +4m54s
7. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +6m32s
8. Vincenzo Nibali (Astana) +8m17s
9. Tony Gallopin (Lotto Soudal) +8m23s
10.Bauke Mollema (Trek Factory Racing) +8m53s

Volledige uitslag hier

Twitter avatar hetiskoers Het is koers! Nice sprint prep by several teams but @Lotto_Soudal‘s @AndreGreipel takes his third win! #TDFs15 #infographic http://t.co/Pe21noyKhT

Hieronder een overzicht van de etappe, verzorgd door ANP:

 • 8 km: Zestien leiders onder wie Lieuwe Westra, Dylan van Baarle en Sagan (Slw).
 • 9 km: Doorkomst Côte de Badaroux (3e cat.): 1. Pauwels (Bel), 2. Westra.
 • 18 km: Groep bestaat inmiddels uit 27 renners met ook Steven Kruijswijk.
 • 40 km: Negen leiders onder wie Sagan en Kwiatkowski (Pol). Opgave Sebastian Langeveld.
 • 69 km: Doorkomst Col du Bez (4e cat.): 1. Pinot (Fra).
 • 73 km: Doorkomst Col de la Croix de Bauzon (4e cat.): 1. Rogers (Aus).
 • 108 km: Tussensprint: 1. Sagan, 2. Rogers, 3. Pinot. Peloton op 2.30, groep achterblijvers met Cavendish (GBr) op 8.25.
 • 126 km: Doorkomst Col de l’Escrinet (2e cat.): 1. Pinot, 2. Hesjedal (Can), 3. Kwiatkowski.
 • 150 km: Nog twee koplopers: Trentin (Ita) en Hesjedal.
 • 158 km: Koplopers ingelopen.
 • 180 km: Aanval van Stybar (Tsj), houdt 2 kilometer stand.
 • 183 km: De Duitser André Greipel wint de vijftiende etappe. Beste Nederlander is Robert Gesink: 31e. Froome behoudt de gele trui.
  • Joost Pijpker