Gevechten in Noord-Ierland tussen politie en nationalisten

In het Noord-Ierse graafschap Armagh zijn politieagenten slaags geraakt met Ierse nationalisten. De agenten werden bestookt met benzinebommen en stenen toen ze op een bommelding afkwamen.

In het Noord-Ierse graafschap Armagh zijn politieagenten vandaag slaags geraakt met nationalistische Ierse groeperingen.

De politie rukte uit na een bommelding, waarop de nationalisten de agenten bestookten met benzinebommen en stenen. De bewuste bommelding bleek achteraf vals. In het nabijgelegen dorp Lurgan ging wel een explosief af.

De politie werd naar Lurgan gelokt toen werd gemeld dat er een projectiel op een politieauto was geschoten dat niet afging. Eenmaal ter plaatse ontplofte er alsnog een bom. Volgens agenten had die genoeg kracht om dodelijk te zijn. Bij de aanslag raakten geen agenten gewond, in de omgeving zijn huizen ontruimd en is het treinverkeer tussen Dublin en Belfast korte tijd afgesloten.

Rellen in Belfast

De gevechten volgen op twee nachten van geweld in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Toen de politie wilde verhinderen dat pro-Britse loyalisten een Oranjemars hielden door een katholieke wijk, braken er rellen uit. Zeker negen agenten raakten gewond, een vrouw raakte gewond toen ze beklemd raakte onder een auto.

De marsen worden traditiegetrouw rond 12 juli georganiseerd door de protestantse Oranjeorde, die zijn oorsprong heeft in Armagh. Elk jaar zorgen de marsen voor spanningen tussen de katholieke en protestantse bevolking.

Twitter avatar thejournal_ie TheJournal.ie Chaos in #Belfast: At least nine police officers were injured in parade riots http://t.co/nDAUfv7j0E http://t.co/yozbnzamF6

In 1998 kwam er door een politiek akkoord een einde aan jarenlang sektarisch geweld in Ierland. Er werd afgesproken de macht beter te verdelen tussen katholieke Ierse nationalisten en protestantse loyalisten, die Noord-Ierland onderdeel van het Britse koninkrijk willen houden.

Naar schatting zijn er in die periode rond de 3.600 doden gevallen als gevolg van het geweld.

    • Sjoerd Klumpenaar