Familie schutter Chattanooga: onze zoon was depressief

Bij de ingang van US Navy Operational Support Center en Marine Corps Reserve Center is een soort gedenkplaats gemaakt voor slachtoffers van de schietpartij.
Bij de ingang van US Navy Operational Support Center en Marine Corps Reserve Center is een soort gedenkplaats gemaakt voor slachtoffers van de schietpartij. Foto EPA/Billy Weeks

De familie van de man die donderdag het vuur opende bij een marinekantoor in de Amerikaanse stad Chattanooga (Tennessee), heeft de nabestaanden van de slachtoffers gecondoleerd. In Amerikaanse media spreekt de familie zich voor het eerst uit sinds de schietpartij.

De familie schrijft in een verklaring dat Mohammad Youssef Abdulazeez (24) “al vele jaren” leed aan een depressie.

“Er zijn geen woorden om ons ongeloof, de schok en verdriet te beschrijven. De persoon die deze verschrikkelijke misdaad pleegde, was niet de zoon die we kenden en liefhadden. Het grieft ons dat zijn pijn op deze verschrikkelijke, gewelddadige manier naar buiten is gekomen.”

De familie condoleerde de familieleden en vrienden van de slachtoffers en zei voor hen te bidden.

Abdulazeez begon zijn aanval door vanuit zijn auto te schieten toen hij langs een rekruteringscentrum bij een winkelcentrum reed. Hij reed vervolgens naar een ander complex, zo’n 25 kilometer verderop, om daar zijn auto te verlaten en de vier mariniers dood te schieten.

Er kwamen zes mensen om het leven, onder wie vier militairen en de schutter zelf. Hij werd doodgeschoten door de politie. Volgens de FBI had hij geen banden met een internationale terreurgroep. De federale recherche zoekt nog steeds naar een motief voor de aanval op de twee militaire complexen.

Schutter stuurde islamitisch vers voor zijn daad

Gisteren werd bekend dat Abdulazeez kort voor zijn daad een tekstbericht met een link naar een islamitisch vers stuurde naar een vriend. Daarin stond de tekst: wie vijandschap toont aan een vriend van mij, die verklaar ik de oorlog.

De vriend meldde verder dat Abdulazeez vorig jaar boos terugkwam na een reis naar Jordanië. Volgens zijn vrienden was de in Koeweit geboren schutter boos over de Israëlische bombardementen op Gaza in 2014 en de oorlog in Syrië. Volgens een andere vriend sprak de man altijd al over de situatie in het Midden-Oosten, maar was dat na zijn bezoek aan Jordanië intenser.

Online zou hij drie automatische vuurwapens hebben gekocht. Die gebruikte hij vervolgens voor schietoefeningen.