Beursgang PayPal, vijf jaar iPad, Zwarte Cross

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Maandag gaat betalingsdienst PayPal naar de beurs in New York. eBay kocht het in 2002 voor anderhalf miljard, en verdient datzelfde er nu per maand mee.

In Goes opent het eerste pop-uppretpark van Nederland. De kritische lezer zal zeggen: is dat geen kermis? En hadden we er daar niet genoeg van? Zoals in Tilburg, waar nog tot en met zondag de grootste kermis van het land wordt gehouden. Het is er geen feest meer voor de exploitanten.

Netflix is al te zien in Cuba, rum en sigaren zijn inmiddels te krijgen in de VS. En maandag heropenen beide landen hun ambassades bij de voormalige vijand.

2. Dinsdag komen er kwartaalcijfers van onder meer chemiereus Akzo Nobel. De koers steeg vorige week licht toen een analist op nieuwszender CNBC suggereerde dat het bedrijf zich moet opsplitsen in een verftak (Flexa, Sikkens) en een chemicaliëntak. Wist je dat het bedrijf vergeleken met andere AEX-genoteerde bedrijven goed scoort op duurzaamheid?

3. Woensdag updates van Coca-Cola. Dat laatste vernieuwde al met koffiecupjes en kokoswater, melk en stevia. Maar de omzet groeit zo ongeveer alleen nog in Azië.

4. Donderdag dreigen Franse schapenboeren een Touretappe in de Alpen te blokkeren. In Frankrijk is de wolf terug, en dat kostte vorig jaar het leven van 8.500 schapen en lammeren, zeggen de boeren.

Het is die dag ook vijf jaar geleden - ja, je kunt je nu oud gaan voelen - dat de eerste iPad in de verkoop ging. NRC’s techjournalist Marc Hijink noemde het toen nog een geamputeerde laptop. Intussen zijn we drie versies (en een paar kleintjes) verder en groeit de handel in tweedehands of refurbished tablets flink.

5. Vrijdag komen de halfjaarcijfers van fietsenfabriek Accell. Het bedrijf joeg Edenaren op stang met hun plan om een heus experience center te openen “waar je fietsen kan ervaren”. Dat is geen winkel, dus mag het in het christelijke plaatsje de fietsenzaak op zondag open. Al heeft die heidense koopzondag, Ede inmiddels trouwens ook bereikt.

Ook vanaf vrijdag: de Zwarte Cross, dat enorme festival in de Achterhoek. NRC Q interviewde directeur Ronnie Degen dit voorjaar over zijn werkdag. Toen lag hij nog wakker van alle discussies over de veiligheid van de 65.000 bezoekers. Sinds het monstertruckongeluk in Haaksbergen moeten organisatoren daar extra op letten, merkt hij.

    • Anna Vossers