Wilt u drie kinderen? Begin dan op uw 23ste

Hoe lang kan een stel het stichten van een gezin uitstellen? Dat hangt er vanaf, zeggen Rotterdamse en Utrechtse onderzoekers: hoe veel kinderen men wil en of men bereid is ivf te ondergaan om zwanger te worden. Deze week publiceerden de onderzoekers een rekenmodel in het blad Human Reproduction.

Als een koppel bijvoorbeeld graag twee kinderen wil krijgen, moet het uiterlijk starten als de vrouw 27 jaar is. Garantie dat zij dan hun doel bereiken is natuurlijk niet te geven, maar gemiddeld is de kans op succes volgens het rekenmodel dan 90 procent. Overweegt het stel ook ivf, dan heeft het nog vier jaar respijt om de gewenste gezinsomvang te bereiken. Voor een gezin met drie kinderen moet een stel al na de 23ste verjaardag van de vrouw stoppen met anticonceptie. Voor één kind kan nog gewacht worden tot haar 31ste.

De leeftijd van de moeder in spé is bepalend, omdat de vrouwelijke vruchtbaarheid het snelst afneemt met de leeftijd. De meeste vrouwen weten wel dat het moeilijker wordt om zwanger te raken naarmate de jaren verstrijken. Maar het leven van jonge stellen is tegenwoordig zo druk bezet dat het ‘beginnen aan kinderen’ uitgesteld wordt.

Tot dusver richtte het wetenschappelijk onderzoek naar de uiterste leeftijdsgrens voor het vervullen van een kinderwens zich op de maximale leeftijd voor een succesvolle zwangerschap. Maar dat levert dus één kind op, en uit recent onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlandse jongeren graag een gezin met twee of meer kinderen wil.

Onderzoeksleider Dik Habbema van het Erasmus MC in Rotterdam hoopt dat jongeren met dit rekenmodel beter geïnformeerd zijn. Het model houdt echter geen rekening met vruchtbaarheidsproblemen door andere oorzaken dan de natuurlijke achteruitgang in vruchtbaarheid. En het is de vraag of jonge stellen vooraf al kunnen inschatten hoe belastend en duur een ivf-behandeling zal zijn.