Varoufakis: Griekse hervormingen gaan mislukken

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis gelooft dat de economische hervormingen die Athene moet doorvoeren “zullen mislukken”. Hij zei dat het hervormingsprogramma, dat in zijn ogen aan Griekenland is opgedrongen, “de geschiedenis in zal gaan als de grootste ramp op het gebied van economisch macromanagement aller tijden”.

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis
De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis Foto EPA / Alexandros Vlachos

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis gelooft dat de economische hervormingen die Athene moet doorvoeren “zullen mislukken”. Hij zei dat het hervormingsprogramma, dat in zijn ogen aan Griekenland is opgedrongen, “de geschiedenis in zal gaan als de grootste ramp op het gebied van economisch macromanagement aller tijden”.

Dat zei de oud-minister in een exclusief vraaggesprek met de BBC. Na ruim 17 uur onderhandelen sloot Griekenland afgelopen maandag eindelijk een akkoord met de Europese geldschieters. Het akkoord, dat gevoelig ligt in Griekenland, werd vrijdag kort na middernacht door het Griekse parlement geaccepteerd.

‘Mislukking onvermijdelijk’

Onder wiens hoede de hervormingen worden uitgevoerd maakt volgens Varoufakis niet uit:

“Dit programma zal falen ongeacht wie de leiding heeft over de implementatie.”

Gevraagd naar hoe lang dat ongeveer zou duren, antwoordde de oud-minister: “Het is nu al mislukt.” Varoufakis trad eerder deze maand terug na een referendum waarin een meerderheid van de Griekse bevolking zich uitsprak tegen een nieuw Europees hulppakket. Zijn ontslag werd gezien als een poging van Athene om toenadering te zoeken tot en vertrouwen te herwinnen van zijn ambtsgenoten van de eurolanden, die geregeld met Varoufakis overhoop lagen.

Tegenstand binnen Tsipras’ eigen partij

Meerdere kabinetsleden van premier Alexis Tsipras stemden vrijdag tegen het Europese hulppakket, dat wordt toegezegd in ruil voor verregaande hervormingen. Gisteren verving Tsipras alle bewindslieden die zich tegen het door hem gesloten akkoord hadden uitgesproken. Vanochtend werden de nieuwe ministers beëdigd.

Alleen parlementsvoorzitter Zoë Konstantopoulou zit nog op haar plek. Zij weigert haar positie op te geven, ondanks haar tegenstem tijdens het debat in het Griekse parlement van afgelopen week. NRC-correspondent Marloes de Koning schreef eerder over haar:

“Zoe Konstantopoulou opereert vanuit het zandgele parlementsgebouw aan het Syntagmaplein (Grondwetplein) in Athene als het zuivere geweten van de partij en hoeder van de democratie. [...] Ze spreekt geregeld van de schuld als ‘onrechtmatig’ of ‘illegaal’. En daarom als iets wat niet terugbetaald hoeft te worden. Met haar niet aflatende kritiek en uitgesproken meningen maakt de jurist en mensenrechtenactivist Konstantopoulou het de leiding van haar eigen partij moeilijk. Door de frequente mediaoptredens van de parlementsvoorzitter wordt binnen de partij gevreesd dat ze zich klaarstoomt om een afsplitsing van Syriza te leiden.”

‘Executie of overgave’

Varoufakis zei dat Tsipras, die inmiddels heeft toegegeven dat hij niet in het akkoord gelooft, geen keuze had om dat te ondertekenen:

“Wij kregen de keuze tussen een capitulatie of een executie. En hij (Tsipras) besloot dat capituleren de beste strategie was.”

De komende weken wordt verder onderhandeld over de Griekse crisissituatie. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft ervoor gewaarschuwd dat het overleg zwaar en moeizaam zal verlopen en mogelijk weken in beslag kan nemen. Wel heeft de Europese Centrale Bank het noodsteunplafond voor Griekenland met 900 miljoen euro verhoogd. Tevens maakte de Europese Commissie bekend dat er een overbruggingskrediet van 7 miljard euro komt.

    • Casper van der Veen