Vandaag in de Tour: de derde en laatste ‘muur’. En de derde zege voor Rodríguez?

Ook vijf jaar geleden was Joaquim Rodríguez al de beste in Mende. Hij won toen van Alberto Contador.
Ook vijf jaar geleden was Joaquim Rodríguez al de beste in Mende. Hij won toen van Alberto Contador. Foto EPA / Ian Langsdon

Als klassementsrenner komt Joaquim Rodríguez vaak net iets tekort. Hij stond weliswaar vier keer op het podium van een grote ronde, maar was nog nooit de beste. Wel doet de 36-jarige Spanjaard eigenlijk altijd mee om etappeoverwinningen, zeker wanneer de rit aankomt op korte, steile klimmetjes, zoals vandaag.

Na de ritten naar Hoei (derde etappe) en Mûr-de-Bretagne (achtste etappe) eindigt de etappe van vandaag namelijk opnieuw op een ‘muur’. Voor de aankomst in Mende ligt namelijk een stevige kuitenbijter van ongeveer drie kilometer, de Côte de la Crois Neuve. Met een gemiddelde stijging van 10 procent ideaal voor explosieve renners als Rodríguez.

Dat de Spanjaard goed in vorm is, bleek bovendien al eerder deze ronde. Op de steile Muur van Hoei reed hij nagenoeg iedereen uit het wiel. Alleen geletruidrager Chris Froome kon volgen. En eergisteren bewees Rodríguez opnieuw zijn kwaliteiten, met een fraaie overwinning op de veel langere klim naar Plateau de Beille.

Hoe verging het vorige keer?

Als Joaquim Rodriguez ook in Mende weet te winnen, dan wordt hij daarmee zijn eigen opvolger. Bij de laatste aankomst op de Côte de la Crois Neuve, in 2010, was de Spanjaard namelijk ook al de beste. Hij won toen in een sprintje van Alberto Contador, nadat het tweetal samen was weggesprongen.

Wie maken er kans?

Zowel het verleden als het heden zijn Joaquím Rodríguez goed gezind. Bovendien heeft de veteraan van Katoesja een extra drijfveer om te winnen. Als hij als eerste aankomt op de slotklim komt hij namelijk heel dicht in de buurt van de bolletjestrui. In dat klassement staat hij negen punten achter op leider Froome.

Joaquim Rodríguez wint in de sprint van Alberto Contador:

Maar Rodríguez moet zeker niet te gemakkelijk denken over de rit van vandaag. Want ook de Fransman Alexis Vuillermoz bewees al dat hij heuvelop sterk rijdt, met een zege op de Mûr-de-Bretagne. En ook Alejandro Valverde en Daniel Martin reden op de vorige twee muren met de beste renners mee omhoog.

    • Joost Pijpker