Tipje voor Dan Brown

Aan de Springweg in de Utrechtse binnenstad, tegenover het filmtheater Springhaver, staat het Duitse huis. Sinds 1346 de zetel van de Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht, een ridderorde met een geschiedenis waar Dan Brown waarschijnlijk wel raad mee zou weten. Tussen 1100 en 1300 ondernamen Europese legers meermaals kruistochten naar Jeruzalem. Tijdens één van die kruistochten werd een geestelijke orde opgericht: de Duitsche Orde. Eerst was de orde alleen verantwoordelijk voor de zorg van gewonden, maar later vochten de kruisridders ook mee. Eerst zij aan zij met de katholieken, maar na de Reformatie splitsten ze zich af. En nu bestaat de Orde nog steeds, ze houden zich vooral bezig met goede doelen tegenwoordig. Maar de ridderlijke orde heeft ook een rijke collectie aan schilderijen en kostbaarheden. Het Centraal Museum in Utrecht toont die collectie nu voor het eerst zo uitgebreid. Ideaal voor een dagje uit, of als inspiratie voor avonturen à la The Da Vinci Code.