The Sun publiceert filmpje van Hitlergroet Elizabeth

Screenshot The Sun

De Engelse boulevardkrant The Sun heeft een filmpje gepubliceerd waarin koningin Elizabeth op ongeveer 7-jarige leeftijd de Hitlergroet brengt. Een woordvoerder van Buckingham Palace laat tegenover de BBC weten zeer teleurgesteld te zijn dat “een filmpje dat acht decennia geleden is gemaakt (…) wordt uitgebuit.”

Op het filmpje is naast Elizabeth ook haar moeder, zus en oom te zien, de toekomstige koning Edward VIII. Ook zij brengen de Hitlergroet. The Sun wil niet zeggen hoe zij aan het videomateriaal gekomen is, maar noemt het verhaal “belangrijk en interessant”. Het filmpje zou zijn geschoten in 1933 of 1934, toen Hitler net aan de macht was gekomen.

Een bron binnen Buckingham Palace zegt tegenover de BBC dat de meeste mensen het filmpje “in de juiste context en tijd zullen zien. We zien een spelende familie die even kort refereert aan een gebaar dat destijds overal te zien was in het nieuws.” Iets anders suggereren zou volgens de bron “misleidend en oneerlijk” zijn.

‘Eerste keer kritiek op Elizabeth’

Toch is het filmpje wel bijzonder, aldus onze correspondent Titia Ketelaar:

“Wat opmerkelijk is, is dat de koningin nooit bekritiseerd wordt. Haar zoon Charles bijvoorbeeld wel, om zijn huwelijken met Diana en Camilla of om zijn onhandige opmerkingen. De koningin was echter altijd onaantastbaar. Dit lijkt een soort eerst barstje. Het is helemaal bijzonder dat het nu gebeurt omdat ze in september koningin Victoria inhaalt als de langstzittende Europese monarch ooit.”

    • Marije Willems