Stemming VN-Veiligheidsraad over tribunaal MH17 uitgesteld

Bloemen bij een herdenkingsmonument in Grabovo voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17.
Bloemen bij een herdenkingsmonument in Grabovo voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Foto ANP/Pierre Crom

De stemming in de VN-Veiligheidsraad over de oprichting van een VN-tribunaal over MH17 is uitgesteld van aanstaande dinsdag naar 27 juli. Dat meldt het Russische persbureau TASS.

Waarom de stemming is uitgesteld is niet bekend. Maleisië, dat momenteel tijdelijk lid is van de Veiligheidsraad, had deze week een resolutievoorstel ingediend voor de oprichting van een tribunaal. Dat zou de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van een eventuele rechtszaak tegen de daders garanderen.

De uitkomst van de stemming lijkt al bekend te zijn: er komt geen gerechtshof. Rusland, dat vetorecht heeft in de Veiligheidsraad, meldde woensdag officieel op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het de oprichting zal blokkeren. Het ministerie noemt het voorstel “contraproductief”. Ook een telefoontje van premier Rutte aan president Poetin mocht niet baten. Poetin herhaalde echter het Russische standpunt.

De landen die het strafrechtelijk onderzoek verrichten naar het neerhalen van vlucht MH17 hadden de VN-Veiligheidsraad verzocht een internationaal strafhof op te richten. Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne vinden dit de beste manier om gerechtigheid te krijgen voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Zie ook onze beeldspecial: MH17, één jaar geleden.