Nabestaanden slachtoffers Germanwings-crash vinden schadevergoeding te laag

Archieffoto van advocaat Elmar Giemulla, die families van de nabestaanden bijstaat. Foto EPA / Paul Zinken

De nabestaanden van de slachtoffers van de crash met het vliegtuig van Germanwings eisen een hogere schadevergoeding dan luchtvaartmaatschappij Lufthansa tot nu toe heeft aangeboden. Ze willen minstens een ton per slachtoffer, wat aanzienlijk meer geld is dat de 25.000 euro die Lufthansa heeft voorgesteld. Dat heeft advocaat Elmar Giemulla, die 35 families vertegenwoordigt, vandaag gezegd.

Dat meldt persbureau AFP. Het is niet de eerste keer dat de nabestaanden een schadevergoeding van de hand wijzen. Eerder bood de luchtvaartmaatschappij 10.000 euro voor naaste familie.

Veel te laag, vindt Giemulla. Aangezien de groep slachtoffers zo klein is kan Lufthansa beter nadenken over “bedragen met zes cijfers”, aldus de advocaat. Ook moet de luchtvaartmaatschappij zijn definitie van “naaste familie” verruimen. Lufthansa weigerde tegenover AFP op de uitlatingen van Giemulla te reageren.

Bewuste crash

Op 24 maart liet copiloot Andreas Lubitz een vliegtuig van Germanwings neerstorten in de Franse Alpen. Lubitz had de piloot buiten de cockpit gesloten en liet het toestel hierna bewust neerstorten. Alle 150 inzittenden kwamen om het leven.

Na de crash werd duidelijk dat Lubitz in het verleden met psychische problemen had gekampt. Er laaide een discussie op over het cockpitbeleid van en het screenen van personeel door vliegmaatschappijen.

    • Casper van der Veen