Saoedi-Arabië arresteert ruim 400 vermoedelijke IS-strijders

Archieffoto van de Saoedische minister van Binnenlandse Zaken en kroonprins Mohammed bin Nayef bin Abdulaziz.
Archieffoto van de Saoedische minister van Binnenlandse Zaken en kroonprins Mohammed bin Nayef bin Abdulaziz. Foto EPA / MAZEN MAHDI

In Saoedi-Arabië zijn maar liefst 431 mensen opgepakt die ervan worden verdacht deel uit te maken van cellen van Islamitische Staat. De arrestatiegolf zou een aantal aanvallen hebben voorkomen op moskeeën, op medewerkers van de veiligheidsdiensten en een niet nader genoemde diplomatieke post. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag gemeld.

Dat meldt het Saoedische persbureau SPA. Het ministerie liet weten dat het leeuwendeel van de arrestanten uit Saoedische burgers bestaat. Daarnaast zitten onder de gedetineerden mensen uit Jemen, Egypte, Syrië, Jordanië, Algerije, Nigeria en Tsjaad. De aanslagen die de terroristen hadden gepland moesten in de provincie Sharurah plaatsvinden.

Twee dagen na bomaanslag

De arrestaties komen twee dagen nadat iemand een autobom liet afgaan bij een zwaarbeveiligde gevangenis in de Saoedische hoofdstad Riyad. Behalve de bestuurder kwam niemand om het leven. Wel raakten twee veiligheidsmedewerkers gewond. De aanslag werd later opgeëist door IS, dat tegen het monarchistische bewind in Saoedi-Arabië is en aanhangers heeft opgeroepen aanslagen te plegen in het koninkrijk.

Terreuraanslagen komen zelden voor op Saoedisch grondgebied. In mei werden in het oosten van het land twee zelfmoordaanslagen gepleegd, waarbij 25 mensen om het leven kwamen. Het geweld had plaats tijdens het vrijdaggebed bij een shi’itische moskee.

Het fundamentalistisch-sunnitische IS richt zijn pijlen vaker op shi’itische doelwitten. In november vorig jaar werden in Al-Ahsa, een andere overwegend shi’itische regio in het oosten van het land, zeven mensen doodgeschoten door gewapende mannen. De regering in Riyad zei dat IS achter deze aanval zat.

    • Casper van der Veen