Rijk met Hollandse hengsten, deal met Griekenland, wat als je wel/niet op het strand ligt

Foto Reuters

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Een boel halfjaarcijfers deze week. Het Amerikaanse Honeywell móést wel mooie cijfers presenteren, nadat de thermostaatmaker een miljardendeal sloot. Met het Amerikaanse leger, voor onderhoud van het nucleaire wapenarsenaal. De Veldhovense chipmachinefabrikant ASML - bedrijf van superlatieven - zag de winst licht dalen, Docdata uit Waalwijk zelfs fors. Daarover zo meer.

2. Maar eerst Griekenland, uiteraard. Na zeventien uur onderhandelen gingen de eurolanden en Griekenland maandag akkoord over een nieuw steunpakket van ongeveer 85 miljard euro. Van kwijtschelding van Griekse schulden is geen sprake, waardoor de staatsschuld oploopt tot 200 procent van het bruto binnenlands product. Dat vindt het IMF maar niks.

Met tegenzin loodste premier Tsipras het - in zijn woorden ‘irrationele’ - Agreekment door zijn parlement. Maar de ellende is echt nog niet voorbij. Zelfs een Grexit zou nog kunnen. (Er is trouwens een bedrijf dat GrexIt heet. Dat overweegt nu een naamsverandering).

3. Je zou het bijna vergeten, maar intussen werd minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) ook herkozen als voorzitter van de eurogroep. Het verhaal over hoe dat is gelukt heeft een hoog Borgen-gehalte.

4. Dan is er nog het NK Dressuur. Nederland is een echt paardenland - voor een kwakje van een béétje Hollandse hengst leggen rijke Russen en Arabieren duizenden euro’s neer. Wat die laatsten ook doen: shoppen aan het einde van de Ramadan. De Harrods Hadj of de Ramadan Rush wordt dat ook wel genoemd, en een slimme ondernemer wil dat oliegeld graag naar Bataviastad of de Bijenkorf lokken.

5. Lig je lekker op een buitenlands strand en wil je naar House of Cards kijken? Dat kan dus niet. Netflix is daar namelijk (nog) niet beschikbaar. Maar veel gebruikers omzeilen de regio-instellingen van Netflix. Zo kun je ook in Nederland veel meer films zien. Handig, het mag alleen niet.

6. Ben je op vakantie liever offline? Dan kun je het nieuwe boek van Harper Lee lezen. Go Set A Watchman werd dinsdag in 70 landen gelanceerd. (Hier nog 6 indrukwekkende cijfers over de verwachte blockbuster.) De recensies zijn niet al te positief, dus als je gegarandeerd leesplezier wil hebben, kun je misschien beter NRC Q’s zomerleeslijst er nog eens bij pakken.

7. Mocht je je zomerboeken via bol.com bestellen, dan verwerkt Docdata je bestelling. Het bedrijf ontwikkelt een gigantisch nieuw distributiecentrum. Ook Wehkamp en Coolblue investeren in hun distributiesystemen - de webwinkels racen tegen de klok en tegen elkaar. Koop je ze in de winkel, let dan eens op de muziek die aan staat. Wist je dat er bedrijven zijn die fulltime winkelafspeellijsten maken (met quiz)?

8. Nog één vakantiestuk dan, gewoon omdat het zo leuk is: de Kip is weer hip. Die caravan uit Hoogeveen, ja. Tegenwoordig met wolkenprint en een keukentje dat je buiten kunt zetten.

9. Tot slot, voor alle doorwerkers: acht tips om het te overleven op je werk als al je collega’s op het strand liggen. En je kunt altijd nog een dag vrij nemen om mindful kersen te plukken.

    • Anna Vossers