PostNL weer naar rechter om acties koeriers

PostNL stapt opnieuw naar de rechter in een poging een einde te maken aan de acties van zelfstandige pakketbezorgers. Het kort geding dient vanmiddag bij de rechtbank in Utrecht.

Foto ANP / Bas Czerwinski

PostNL stapt opnieuw naar de rechter om een eind te maken aan de acties van zelfstandige pakketbezorgers. Het kort geding dient vanmiddag bij de rechtbank in Utrecht.

Update 17.50:De kortgedingrechter doet maandag uitspraak over stakingsacties. De rechtbank Midden Nederland liet dat zaterdag via Twitter weten:

Twitter avatar rechtbankMNL rb Midden-Nederland Voorzieningenrechter doet maandag om 17.00 uur uitspraak in kort geding blokkades #PostNL

Stakingsleider Celil Ören zou pakketbezorgers hebben opgeroepen om niet alleen het werk neer te leggen, maar ook depots te blokkeren. Dat gaat PostNL te ver, liet een woordvoerder aan ANP weten.

Eerder deze week stond er ook al een kort geding gepland van PostNL tegen de belangenbehartigers van de bezorgers. Het bedrijf trok de zaak in toen de organisatie achter de acties afstand nam van blokkades. De bezorgers zijn ontevreden over het aanbod om in dienst te treden bij het postbedrijf of om als zzp’er meer te gaan verdienen.

Vertraging

PostNL verwacht vandaag ongeveer 85 procent van alle pakketten in het hele land gewoon te bezorgen. Ook zouden dit weekend de eerder opgelopen vertragingen moeten worden ingelopen, laat het bedrijf weten.

15 procent van de pakketten loopt nog steeds vertraging op van één of meerdere dagen. PostNL biedt klanten daarvoor excuses aan. “We doen er alles aan om alle pakketten zo snel mogelijk te bezorgen. Veel medewerkers van PostNL springen extra bij. Verder bezorgen we ook ’s avonds.”

De groei van het aantal onlinewinkels betekent meer pakketjes en dus méér bezorgwerk. PostNL, het grootste postbedrijf in Nederland, groeit vooral dankzij de pakketdienst. Voor die categorie verwacht PostNL dit jaar 11 tot 13 procent groei.

1,20 per afgeleverd pakketje

Koeriers klagen al jaren over de tarieven. Bezorgers die voor PostNL rijden zeggen dat zij per afleveradres 1,20 euro tot 1,40 euro krijgen. Is een ontvanger niet thuis? Dan krijgt de bezorger niks. Als hij twee keer aan de deur is geweest en een pakketje ten slotte naar het postkantoor brengt, krijgt hij 16 cent.

De arbeidsomstandigheden bij de acht grootste pakketkoeriersbedrijven in Nederland zijn zorgelijk, constateerde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorig jaar. Vanwege alle kritiek wil PostNL de zelfstandige pakketbezorgers in dienst nemen, maar het voorstel is niet goed gevallen. Daarom staken sommige pakketbezorgers deze week.

    • Marije Willems