Opnieuw militairen in Egyptische Sinaï gedood door strijders

President Sisi bezocht eerder deze maand militairen die gestationeerd zijn in de noordelijke Sinaï, om hun een hart onder de riem te steken na de bloedige aanval van aan IS gelieerde strijders. Foto EPA

Opnieuw hebben islamitische strijders in de onrustige Egyptische Sinaï twee legerposten aangevallen. Daarbij zijn zeker vijf militairen om het leven gekomen, meldt zowel de krijgsmacht als staatspersbureau MENA. Het geweld is opgeëist door militanten die trouw zweren aan terreurbeweging IS.

Ook zouden zeven soldaten gewond zijn geraakt bij de aanval in de buurt van het dorp Sheikh Zuweid, meldt persbureau AP. De militanten vielen de militairen aan met mortieren. De gevechten zouden inmiddels ten einde zijn. Via social media liet het Egyptische “filiaal” van IS weten achter de aanvallen te zitten.

Meer aanvallen sinds afzetten Morsi

Het Egyptische leger zette in 2013 Mohamed Morsi, ‘s lands eerste democratisch gekozen president maar ook prominent lid van de inmiddels verboden Moslimbroederschap, af. Hij werd opgevolgd door generaal en tegenwoordig president Abdel Fattah al-Sisi. Sinds de machtsovername hebben strijders in de Sinaï honderden militairen, politieagenten en leden van de veiligheidsdiensten vermoord.

De Moslimbroederschap heeft inmiddels openlijk opgeroepen tot een “opstand” tegen de “slager” Sisi. Dat is opmerkelijk, zegt NRC-buitenlandredacteur Toon Beemsterboer:

“De Moslimbroederschap weerhield zich tot nu toe van openlijke aansporingen tot geweld tegen de staat. De dood van negen leiders van de Moslimbroederschap gisteren bij een inval van de politie in een appartement in hoofdstad Kaïro vormt een “keerpunt”.”

Bloedigste incident sinds Jom Kippoeroorlog

Het bloedigste incident had eerder deze maand plaats, toen aan IS gelieerde strijders aanvallen uitvoerden in hetzelfde gebied. Daarbij vonden zeker 64 militairen de dood, hoewel sommige bronnen spreken van meer dan honderd slachtoffers. Het was de dodelijkste strijd sinds de oorlog die Egypte in 1973 met Israël voerde.

De belangrijkste strijdgroep die actief is in de Sinaï, Ansar Beit al-Maqdis, verklaarde zich vorig jaar loyaal aan IS en aan “kalief” Abu-Bakr al-Baghdadi. Sindsdien is het aantal aanvallen in het wetteloze gebied toegenomen. Donderdag vielen strijders nog een Egyptisch marineschip aan met een raket. Daarbij vielen geen doden.

Het Egyptische regime refereert aan zowel IS-strijders als de Moslimbroederschap als “terroristen”. Beemsterboer:

“Het regime maakt geen onderscheid tussen de nu verboden Moslimbroederschap en terroristen. Honderden Moslimbroeders zijn de afgelopen maanden ter dood veroordeeld, onder wie voormalig president Morsi. Volgens critici zorgt de harde aanpak er juist voor dat aanhangers van de Moslimbroederschap radicaliseren.”

    • Casper van der Veen