Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opnieuw brandstichting in Duitse vluchtelingenopvang

Wederom is in Duitsland een vluchtelingenopvang in brand gestoken. In Remchingen ging vandaag een vakantiewoning, waar volgend jaar migranten zouden worden opgevangen, in vlammen op. In de nacht van donderdag op vrijdag werd in Rechertshofen ook al brand gesticht bij twee ingangen van een toekomstige vluchtelingenopvang.

Archieffoto van een Duitse vluchtelingenopvang
Archieffoto van een Duitse vluchtelingenopvang Foto EPA / Swen Pfortner

Wederom is in Duitsland een vluchtelingenopvang in brand gestoken. In het plaatsje Remchingen (Baden-Württemberg) ging vandaag een leegstaande vakantiewoning, waar volgend jaar migranten zouden worden opgevangen, in vlammen op. In de nacht van donderdag op vrijdag werd in Rechertshofen ook al brand gesticht bij twee ingangen van een toekomstige vluchtelingenopvang.

Dat meldt Die Zeit. Politieonderzoek wees uit dat de brand opzettelijk is aangestoken. Vanochtend brak in Waldaschaff, gelegen vlak bij Frankfurt, ook brand uit in een papiercontainer, die in de garage van een vluchtelingenopvang stond.

In het Saksische Böhlen werd een huis waar asielzoekers wonen meerdere malen beschoten. Elders werd een gepland vluchtelingenverblijf beklad met graffiti. Er werden varkenskoppen en ingewanden afgebeeld, wat doet vermoeden dat er racistische motieven in het spel waren.

Geen gewonden, wel schade

Bij alle incidenten is niemand gewond geraakt. Wel zorgde het vuur voor flinke schade. Alleen in Remchingen wordt de brandschade al op zo’n 70.000 euro geschat. Ook in andere delen van Duitsland zijn sinds december vorig jaar meerdere branden gesticht of gepoogd te stichten in vluchtelingenopvangen.

Er zijn nog geen arrestaties verricht of verdachten in beeld in verband met de reeks branden. Ook over de motieven van de daders is niets bekend.