Nieuwe ministers Grieks kabinet beëdigd

Nieuwe functionarissen in het Griekse kabinet van premier Tsipras worden zaterdagochtend beëdigd.
Nieuwe functionarissen in het Griekse kabinet van premier Tsipras worden zaterdagochtend beëdigd. Foto AP/Thanassis Stavrakis

De nieuwe bewindslieden in het Griekse kabinet zijn vanochtend beëdigd. Gisteren zette premier Tsipras een aantal prominente leden uit zijn regering omdat ze tegen het akkoord met de eurolanden hebben gestemd.

Panos Skourletis, die tot nu toe minister van Werkgelegenheid was, krijgt de post van minister van Energie. Hij moet verschillende overheidsbedrijven gaan privatiseren, een gevoelige zaak in Griekenland. De eerder opgestapte staatssecretaris van Financiën Valavani wordt vervangen door Tryfon Alexiadis, een belastingsdeskundige. Ook de staatssecretaris van Europese Zaken Nikos Hountis stapte op; hij is vervangen door parlementariër Sia Anagnostopoulou.

De post van Skourletis wordt overgenomen door Giorgos Katrougalos, de voormalige staatssecretaris van Administratieve Hervormingen. Christoforos Vernardakis neemt op zijn beurt de oude baan van Skourletis over. De twee staatssecretarissen van Sociale Zekerheid en Defensie zijn ook vervangen, respectievelijk door de twee parlementariërs Pavlos Haikalis en Dimitris Vitsas.

Parlementsvoorzitter ligt dwars

Alleen parlementsvoorzitter Zoë Konstantopoulou, ook lid van Syriza, zit nog op haar plek. Zij weigert haar positie op te geven, ondanks haar tegenstem tijdens het debat in het Griekse parlement van afgelopen week. NRC-correspondent Marloes de Koning schreef eerder over haar:

“Zoe Konstantopoulou opereert vanuit het zandgele parlementsgebouw aan het Syntagmaplein (Grondwetplein) in Athene als het zuivere geweten van de partij en hoeder van de democratie. [...] Ze spreekt geregeld van de schuld als ‘onrechtmatig’ of ‘illegaal’. En daarom als iets wat niet terugbetaald hoeft te worden.

Met haar niet aflatende kritiek en uitgesproken meningen maakt de jurist en mensenrechtenactivist Konstantopoulou het de leiding van haar eigen partij moeilijk. Door de frequente mediaoptredens van de parlementsvoorzitter wordt binnen de partij gevreesd dat ze zich klaarstoomt om een afsplitsing van Syriza te leiden.”

Weerstand bij Syriza

Het Griekse parlement stemde in de nacht van woensdag op donderdag na een urenlang debat in met het in Griekenland zeer omstreden nieuwe Europese hulppakket ter waarde van zo’n 85 miljard euro. Een ruime meerderheid van 229 parlementariërs stemde voor de deal, maar binnen Tsipras eigen radicaal-linkse Syriza-partij bleek de weerstand tegen het akkoord groot. 39 van de 149 parlementariërs van Syriza verwierpen de nieuwe bezuinigingsronde. Volgens NRC-correspondent Marloes de Koning bedreigde die splitsing de geloofwaardigheid van het kabinet.

Maandag bereikte Griekenland een akkoord met de andere landen in de eurozone over het derde pakket noodsteun. Een aantal leden van de eurozone moet stemmen om verdere gesprekken over die bailout mogelijk te maken, waaronder Finland en Duitsland. De Duitse Bondsdag ging gisteren in grote meerderheid akkoord met het doorgaan van de gesprekken over de maandag bereikte deal met Griekenland.

Lees ook: Grieken slikken eisen van Europa, over de verdeeldheid binnen de Griekse regeringspartij Syriza.