Mooie stunt De Bakker, onweersbui stuit Haase

Thiemo de Bakker verrast in Kitzbühel tegen Oostenrijk

Er zijn van die spaarzame dagen dat hij opleeft, dat zijn pure talent uit het niets boven komt drijven. Dan laat Thiemo de Bakker zien waarom hij vijf jaar geleden nog nummer veertig van de wereld stond. En waarom Richard Krajicek in die periode zei dat hij „het beste is wat Nederland op tennisgebied heeft voortgebracht”. En waarom diverse topcoaches destijds hun diensten aanboden om het grillige talent te gaan begeleiden.

Vrijdag was zo’n dag, in het snikhete Oostenrijkse skioord Kitzbühel, op 800 meter hoogte. In de Davis Cup-ontmoeting tegen Oostenrijk zorgde De Bakker voor een onverwachte stunt door hun beste speler Dominic Thiem na een bijna vier uur durende slooppartij te verslaan: 4-6, 6-7, 6-3 en 6-4

En zo begint het Nederlands Daviscupteam zaterdag met een voorsprong aan de tweede dag van het duel tegen Oostenrijk. De tweede partij van vrijdag tussen Robin Haase en Andreas Haider-Maurer werd stilgelegd door een onweersbui, juist op het moment dat de kansen van de Nederlander in zijn voordeel leken te keren.

De Hagenaar had net een vierde set afgedwongen, na de eerste twee door vroege breaks te hebben verloren, tussenstand: 3-6, 4-6, 7-5 (duel gaat over best of five). Op eigen service stond het 40-40 in de eerste game toen het zeil over banen werd getrokken vanwege hevige regenval en onweer. De partij wordt zaterdag om 12.00 uur hervat, gevolgd door dubbel. Als de ploeg van captain Jan Siemerink Oostenrijk voor eigen publiek verslaat, volgt een play-off met als inzet de terugkeer op het hoogste niveau: de wereldgroep.

De Bakker zorgde vrijdagmiddag voor een sterke Nederlandse start. De Westlander – afgezakt naar de 134ste plaats op de wereldranglijst – versloeg in een spectaculaire gravelstrijd Thiem, nummer 28 van de wereld. De 26-jarige De Bakker begon goed tegen de talentvolle Thiem. De twee breakpunten die hij in de eerste set kreeg, benutte hij direct. Zelf leverde hij zijn service maar één keer in, acht breakpoints werkte hij weg.

Daarna werd het wisselvalliger en kreeg de pas 21-jarige Thiem de gelegenheid terug te komen. Die greep hij aangemoedigd door zijn rood-witte aanhang gretig aan. De wijze waarop De Bakker de tiebreak van de derde set uit handen gaf, deed het ergste vermoeden. Opmerkelijk genoeg leed hij niet onder zijn zwakke momenten, maar putte juist moed uit de goede.

Gekoppeld aan vechtlust resulteerde dat met een degelijke opslag als basis uiteindelijk in de knappe zege, al smeet De Bakker ook in de cruciale fase van de beslissende set zijn racket woedend tegen de grond.

Hij mocht op 5-4 zelf voor de winst serveren. Dat ging nog bijna mis. Thiem bleek in de hitte echter ook niet koel genoeg om te profiteren. Op het eerste matchpoint voor de Nederlander sloeg hij, na een paar breekkansen te hebben verspeeld, de bal onbeholpen uit.

„Blij dat ik hem eruit trok”, reageerde De Bakker bij Sport1 op de winst van de beslissende game. „Anders was het echt een mentale test geworden.”