Miljardair Carlos Slim is KPN liever kwijt dan rijk

América Móvil wil van zijn aandeel in KPN af. Dat opent mogelijkheden voor nieuwe overnamepogingen.

Carlos Slim
Carlos Slim FOTO BLOOMBERG

Met één zinnetje in de kwartaalresultaten bevestigde het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil afgelopen week dat het zijn 21,1 procent aandeel in KPN te koop aanbiedt. Dat biedt mogelijkheden voor een andere partij om KPN deels over te nemen.

Met het afschrijven van het KPN-belang komt een einde aan een wild overnameavontuur dat in 2012 begon. Toen verwierf América Móvil, dat bestierd wordt door de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim, een aandeel van 28 procent in de Nederlandse telecomprovider.

Slim had zijn zinnen gezet op KPN’s Duitse dochteronderneming E-Plus. KPN besloot echter E-Plus zelf te verkopen aan Teléfonica. Vervolgens deed Slim in de zomer van 2013 nog een poging om KPN in zijn geheel over te nemen. Dat werd een blamage; KPN wierp een beschermingsconstructie op om de Mexicanen te weren en de overnamegesprekken strandden.

Carlos Slim bouwde zijn aandeel in KPN sindsdien langzaam af, een teken dat hij zijn verliezen op KPN op de koop toe wilde nemen. Hij kocht KPN toen het aandeel tussen de 7 en 8 euro stond, nu is het 3,60 euro. In mei dit jaar tuigde América Móvil al een constructie op aandelen KPN te ruilen voor obligaties. Het was een slimme manier om 3 miljard dollar te lenen voor nul procent rente.

De Mexicaanse miljardair zocht en vond ondertussen een andere partij om de Europese markt te veroveren: de Oostenrijkse provider Telekom Austria, waarin América Móvil een meerderheidsaandeel verwierf. Bij KPN bleven ‘de Mexicanen’ op de achtergrond aanwezig. Er zitten twee commissarissen van América Móvil in de raad van bestuur, van de beloofde synergievoordelen en technologische samenwerkingen was weinig te merken.

In financieel opzicht staat KPN er nu een stuk beter voor dan drie jaar geleden. De dure upgrade naar het 4G-netwerk is achter de rug, de buitenlandse dochtermaatschappijen E-Plus en Base (België) zijn verkocht en de schuldenlast is teruggebracht naar gezondere proporties. Er wordt zelfs weer dividend uitgekeerd aan aandeelhouders; iets waarvoor KPN-topman Eelco Blok enkele jaren domweg het geld niet meer had.

KPN concentreert zich op de Nederlandse activiteiten, maar weet dat het een te kleine partij is om zelfstandig te overleven naarmate de internationale concurrentie machtiger wordt.

De telecomsector fuseert er het afgelopen jaar driftig op los, geholpen door een gunstig beursklimaat en een lage rente om grote overnames te bekostigen. De Europese Unie wil naar één open digitale markt en daarbij horen internationaal opererende netwerken die het hoofd te kunnen bieden aan concurrentie van technologiebedrijven als Apple en Google.

KPN moet rekening houden met een directe bedreiging in Nederland: de mogelijke samenvoeging van Vodafone en Liberty Global, eigenaar van kabelaar Ziggo. Over een fusie tussen Vodafone en Liberty Global wordt nu hardop gesproken.

Wie wil KPN?

Het schaakspel om de grootste telecomprovider van Nederland kan weer beginnen. Eelco Blok gaf aan dat hij wel brood zag in een nauwe samenwerking met het Belgische Proximus. Dat ziet Proximus zelf niet zitten.

En wie zou 21,1 procent van KPN willen kopen? Kabelconglomeraat Altice liet weten KPN op lange termijn een interessante overname te vinden, maar KPN huivert bij die gedachte.

Andere mogelijkheden: Telia-Sonera, de Fins/Zweedse provider, of Telefónica. Deutsche Telekom is ook een optie, alleen is dat bedrijf ook eigenaar van T-Mobile Nederland.  De Nederlandse markt zou bij die deal van 4 naar 3 telecomaanbieders gaan. Dat is tegen de zin van de Tweede Kamer, die graag meer concurrentie wil. De praktijk wijst echter uit dat de Europese Unie zulke fusies wel toestaat, onder strenge voorwaarden. Anders komt die grenzeloze digitale markt in Europa er nooit .

    • Marc Hijink