1.500 nabestaanden bij herdenking vliegramp

None
Foto Michael Kooren/AP

Zo’n 1.500 nabestaanden en andere genodigden hebben gistermiddag in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 herdacht. Tweehonderd van hen kwamen uit de andere betrokken landen. Nabestaanden maakten van knuffels een ‘haag van medeleven’. Die staat in de ruimte waar de nabestaanden na afloop van de dienst konden napraten.

De ramp gebeurde gisteren een jaar geleden. De Stichting Vliegramp MH17 organiseerde de besloten herdenking en de nabestaanden stelden zelf het programma samen. Het thema was ‘hoop in verdriet’. De namen van alle slachtoffers werden voorgelezen en daarna werd een minuut stilte gehouden.

Gisteren werd ook bekend dat de Amerikaanse advocaat Floyd Wisner, die namens nabestaanden van slachtoffers van de MH17-ramp een claim indient tegen de voormalige Russische inlichtingenofficier Igor Girkin, ook handelt namens de families van zes omgekomen Nederlandse passagiers. Dit zei de jurist uit de VS gisteravond in het actualiteitenprogramma EenVandaag. De claim ter waarde van 900 miljoen dollar (bijna 825 miljoen euro) werd donderdag al gemeld door Britse media. Toen werd nog gemeld dat het niet om Nederlandse families zou gaan. Girkin kwam als verdachte in beeld omdat een internetpagina met banden met zijn rebellengroep kort na het neerhalen de verantwoordelijkheid claimde. De mededeling werd snel weer weggehaald.

Desondanks denkt Wisner de verantwoordelijkheid van Girkin te kunnen bewijzen.