Limburgse agent krijgt twee jaar cel; politie is verbijsterd

De rechtbank Maastricht geeft een agent celstraf voor het schieten op een verdachte. De politie reageert „met verbijstering” op het vonnis.

Meer letsel door politie; en agent vaker gewond
Meer letsel door politie; en agent vaker gewond

De hoogste baas van de politie neemt een agent in bescherming die vrijdag door de rechtbank in Maastricht werd veroordeeld wegens poging tot doodslag. Korpschef Gerard Bouman van de nationale politie liet in een persbericht weten dat hij „vreselijk teleurgesteld [is] in het vonnis”. Hij belooft de eenheid in Limburg „alle steun”. „Wat mij betreft staat vast dat we dit vonnis gaan aanvechten tot aan de allerhoogste instantie.”

Vrijdag werd een dertigjarige agent uit Kerkrade veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar. De agent maakte deel uit van een aanhoudingseenheid van de mobiele eenheid die een van ramkraken verdachte man moest arresteren. Op 22 augustus 2013 zou deze man bij een coffeeshop in Heerlen met een auto zijn ingereden op de agent. Die voelde zich bedreigd, trok zijn wapen en schoot.

De rechtbank oordeelt op grond van een reconstructie (onder meer aan de hand van camerabeelden) dat de politieman geen moment in gevaar is geweest. Zijn kogel verwondde niet de gezochte man, maar diens bijrijder. Volgens een behandelend arts had de inslag in het lichaam een centimeter verderop dodelijk kunnen zijn. De rechters verwierpen het beroep op noodweer en oordeelde dat de agent bewust het risico nam een van de inzittenden dodelijk te raken.

Justitie had de zaak aanvankelijk geseponeerd. De man die gewond raakte vroeg daarop een oordeel van het gerechtshof in Den Bosch. Dat bepaalde in december vorig jaar dat de agent toch vervolgd moest worden. Het Openbaar Ministerie vroeg twee weken geleden om vrijspraak. De politieman werd behalve tot de gevangenisstraf ook veroordeeld tot het betalen van 750 euro voor materiële schade en 3.500 euro als smartengeld.

De Limburgse politie-eenheid laat in een persbericht weten „met verbijstering” kennis te hebben genomen van de veroordeling. De uitspraak van valt in een tijd dat politiegeweld een veelbesproken thema is. Eind juni overleed Mitch Henriquez door zuurstoftekort als gevolg van geweld bij zijn arrestatie door de Haagse politie. Vijf bij dat incident betrokken agenten worden verdacht van medeverantwoordelijkheid voor de dood van Henriquez.

De onvoorwaardelijke straf voor de agent uit Kerkrade is uitzonderlijk volgens Jaap Timmer, universitair docent veiligheids- en politiestudies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. „Er worden wel vaker agenten veroordeeld, maar meestal tot voorwaardelijke celstraffen, taakstraffen of boetes.” Begin dit jaar kreeg een Rotterdamse agent een maand gevangenis, nadat hij schoot op een doorrijdende automobilist bij een alcoholcontrole.

Afgemeten aan de hoeveelheid agenten is het aantal gewonden door politiekogels de afgelopen decennia niet toegenomen. Het aantal doden schommelt al decennia rond gemiddeld drie per jaar. Het aantal agenten dat gewond raakte door geweld van burgers verdubbelde daarentegen tussen 1975 en 2011. Timmer: „Het aantal vervolgde en gestrafte agenten neemt ondertussen wel toe.”