Kijken: een allesverslindende bosbrand bereikt auto’s in de file

Helikopterbeelden van brandende auto's op de Amerikaanse snelweg Interstate 15, zo'n 90 kilometer buiten Los Angeles. Foto AP

De mensen die gistermiddag op de Interstate 15 nabij Los Angeles in de file stonden zullen zich alles behalve verveeld hebben. Hun sleur werd hardhandig doorbroken toen er een bosbrand zich razendsnel hun kant op bewoog en ze moesten rennen voor hun leven.

De brand brak gisteren rond 14.30 uur lokale tijd uit langs de belangrijkste snelweg tussen Las Vegas en het zuidelijke deel van de staat Californië, zo’n 90 kilometer buiten Los Angeles. Californië kampt al vier jaar met aanhoudende droogte en legde eerder dit jaar voor het eerst in de geschiedenis waterverbruik aan banden. De verdorde struiken langs de snelweg zijn dan ook een katalysator van het vuur, dat zich dankzij de wind snel richting de snelweg begeeft.

Op de snelweg staan honderden auto’s in de file. Als de brand te dichtbij komt, moeten de inzittenden maken dat ze wegkomen.
https://www.youtube.com/watch?v=rr4Ls55fHKQ

De regio waar de brand uitbrak op de kaart:

Blusvliegtuigen ingezet

Honderden mensen verlaten halsoverkop hun auto. De brandweer zet honderden brandweermannen, blusvliegtuigen en -helikopters in, maar door de droogte is het vuur moeilijk onder controle te krijgen. Twintig auto’s vatten vlam, ruim 1.400 hectare vliegt in brand en twee mensen raken lichtgewond.

De brand is groot nieuws bij Amerikaanse media. Onder andere ABC News en CNN berichten erover.

Het vuur op de snelweg is inmiddels onder controle, maar volgens de brandweer is dat slechts 5 procent van de totale brand. Tientallen woningen in nabijgelegen plaatsjes worden nog bedreigd. Op de snelweg staan nog altijd 50 tot 75 verlaten voertuigen. Voor hun eigenaren is het asfalt van de Interstate 15 voorlopig nog te heet onder de voeten.

    • Sam de Voogt