Khamenei: Iran stopt niet met verzet tegen ‘arrogante VS’

Iran zal niet stoppen met oppositie voeren tegen de “arrogante Verenigde Staten”. De nucleaire deal die de wereldmachten begin deze week sloten, verandert daar niets aan. Dat zei Irans Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, in een toespraak aan het eind van de Islamitische vastenmaand Ramadan.

Gebed in de universiteit van Teheran.
Gebed in de universiteit van Teheran. Foto AP / Vahid Salemi

Iran zal niet stoppen met oppositie voeren tegen de “arrogante Verenigde Staten”. De nucleaire deal die de wereldmachten begin deze week sloten, verandert daar niets aan. Dat zei Irans Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, in een toespraak aan het eind van de islamitische vastenmaand Ramadan, meldt persbureau Reuters.

Khamenei wil dat politici het akkoord nader onderzoeken om te kunnen verzekeren dat nationale belangen wel worden vertegenwoordigd. “Iran zal niet toestaan dat de revolutionaire principes of defensiemogelijkheden worden verstoord”, aldus Khamenei.

Amerikaanse leiders willen dat Iran zich overgeeft, zei Khamenei. “Iran zou niet blij zijn met een oorlog, maar als er één zou komen, zouden de Verenigde Staten worden vernederd.”

Historisch akkoord

Na bijna twee jaar intensief onderhandelen sloot Iran afgelopen dinsdag een nucleair akkoord met de zes grote mogendheden (de zogeheten P5+1 van Rusland, China, de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland).

De kern van het akkoord bestaat uit forse inperking van Irans nucleaire activiteiten met als doel een Iraanse atoombom te voorkomen. In ruil worden de zware internationale sancties, die de Iraanse economie in crisis hebben gestort, opgeheven. Ook is er een compromis bereikt over de toelating van inspecteurs van het internationale atoomenergieagentschap IAEA aan de militaire locaties waar Iran werkt aan haar nucleaire programma.

    • Marije Willems