Eigenaar ‘racistische’ club weg

Beitar Jerusalem staat bekend om haar nationalistische aanhang. Foto Bernat Armangue/AP

De als racistisch te boek staande Israëlische voetbalclub Beitar Jerusalem is vrijdag te koop gezet door eigenaar Eli Tabib. Aanleiding is de wedstrijd van donderdag tegen het Belgische Charleroi om een plek in de Europa League. Het duel werd overschaduwd door vuurwerk dat door Beitar-aanhangers op het veld werd gegooid en de keeper van Charleroi een hoofdwond opleverde. De actie werd volgens Beitar uitgelokt nadat Belgische fans de Hitlergroet zouden hebben gebracht. Na een staking eindigde Beitar met twee man minder en verloor met 5-1. Het debacle was de druppel voor Eli Tabib. De zakenman dacht al langer over verkoop vanwege de vele intimidaties de afgelopen jaren. In maart werd hij bij een aanval in zijn hand geschoten en in 2013 lag een granaat onder zijn auto. De club staat bekend om haar fanatieke, nationalistische en religieuze aanhang. Beitar is de enige Israëlische club waar nog nooit een Arabier in het eerste speelde. (NRC)