‘IS gebruikte gifgas in Syrië’

Islamitische Staat heeft volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gifgas ingezet tijdens een serie aanvallen op 28 juni op Koerdische milities in het noordoosten van Syrië. Twaalf strijders van de militie YPG raakten daarbij gewond aan hun ogen en kregen te maken met verstikkingsverschijnselen.

Strijders van de Koerdische militie YPG hebben gevechtsposities ingenomen in een school in de stad Maarouf in het noordoosten van Syrië tijdens gevechten met IS op 16 juli 2015. Volgens YPG en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft IS bij gevechten op 28 juni in dezelfde regio gifgas ingezet. Daarbij raakten twaalf milities gewond.
Strijders van de Koerdische militie YPG hebben gevechtsposities ingenomen in een school in de stad Maarouf in het noordoosten van Syrië tijdens gevechten met IS op 16 juli 2015. Volgens YPG en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft IS bij gevechten op 28 juni in dezelfde regio gifgas ingezet. Daarbij raakten twaalf milities gewond. Foto AFP/Youssef Karwashan

Islamitische Staat (IS) heeft volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) gifgas ingezet tijdens een serie aanvallen op 28 juni op Koerdische milities in het noordoosten van Syrië. Twaalf strijders van de militie YPG raakten daarbij gewond aan hun ogen en kregen te maken met verstikkingsverschijnselen.

Volgens de woordvoerder van YPG (Kurdish People’s Protection Units) is nog niet duidelijk welk soort gifgas is ingezet bij de gevechten in de noordoostelijke regio Al-Hasakah. Geen van de twaalf gewonden is overleden omdat ze snel naar het ziekenhuis konden worden gebracht. Artsen aldaar bevestigden aan het SOHR dat er gifgas was gebruikt. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten houdt vanuit Londen de oorlog in Syrië in de gaten via contacten aldaar.

In een statement zegt YPG dat milities in de laatste vier weken een aantal gasmaskers in handen hebben weten te krijgen die gebruikt werden door strijders van IS. Dat zou erop wijzen dat IS “voorbereid is op chemische oorlogsvoering”.

Oude wapens van Saddam Hussein

Sinds oktober vorig jaar gaan er verhalen dat IS beslag heeft weten te leggen op oude chemische wapens van het oude regime van Saddam Hussein. Het zou gaan om mostergas en sarin (een zenuwgas). Die stammen nog uit de jaren tachtig en zijn geproduceerd door het Iraakse regime, tijdens de oorlog tegen Iran.

Amerikaanse militairen vonden tussen 2004 en 2011 in Irak een aantal oude opslagplaatsen voor de gassen; een feit waar nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven is. De Amerikanen zouden zo’n vijfduizend raketkoppen, granaten en bommen met giftige stoffen gevonden hebben. Laten kwamen enkele gebieden waarin opslagplaatsen werden gevonden in handen van IS.

De aangetroffen wapens waren in slechte conditie, waardoor IS ze niet direct kon inzetten. Mogelijk is het IS nu gelukt het gifgas te gebruiken in kleinere, zelfgemaakte bommen. Volgens Koerdische activisten is dat ook gebeurd in Kobani.

Koerdische milities van groot belang

YPG – de gewapende tak van de socialistische partij die de scepter zwaait in de Koerdische enclaves – is van grote waarde voor de internationale coalitie, die onder leiding van de Amerikanen luchtaanvallen uitvoert op IS. Strijders van de Koerdische militie verdreven eind vorige maand alle jihadisten van IS uit de strategich belangrijke Syrische grensstad Kobani.

In dezelfde week veroverde YPG een militaire basis ten noorden van de stad Raqqa, de hoofdstad van de IS in Syrië. En de week ervoor heroverde de strijdgroep de Syrische stad Tal Abyad, vlakbij de Turkse grens. Daarmee sneden de Koerden een cruciale aanvoerroute af van Turkije naar Raqqa.

De internationale coalitie ontbeert een goed georganiseerde en betrouwbare bondgenoot in Syrië die de strijd op de grond kan aanbinden met IS. De YPG zou die rol deels kunnen vervullen.

    • Sam de Voogt